Fransk politi holdt vakt i gatene ved åstedet fredag kveld.
Fransk politi holdt vakt i gatene ved åstedet fredag kveld. Foto: Abdulmonam Eassa/AFP/NTB

Læreren Samuel Paty (47) mottok trusler før han ble halshugget

– Det pågår en kamp mot islamofascisme, sier Eva Joly til TV 2.

Læreren Samuel Paty (47), som fikk halsen skåret over i en forstad nordvest for Paris, underviste om ytringsfrihet og hadde vist frem karikaturtegninger av profeten Muhammed.

47-åringen var historielærer på ungdomsskolenivå, og diskuterte Muhammed-karikaturene i undervisningen, noe han mottok trusler for.

Lørdag formiddag trendet emneknaggen #JeSuisSamuel (Jeg er Samuel) på sosiale medier.

Samuel Paty ble 47 år.
Samuel Paty ble 47 år. Foto: Rex Features/Shutterstock/NTB

Ble truet

Den franske senatoren Bruno Retailleau sier til Europe 1 at læreren hadde mottatt trusler over flere dager, og at han ikke hadde politibeskyttelse.

Ifølge franske medier mottok også skolen trusler i forkant av hendelsen.

Læreren var ifølge Le Figaro anmeldt til politiet, og det var fremsatt krav til rektor om at han måtte avskjediges.

Ni personer, blant dem mindreårige, er tatt inn til avhør etter drapet som etterforskes som et terrorangrep. Angriperens 17 år gamle bror, foreldre og bestefar er pågrepet og sitter nå i avhør, opplyser Frankrikes statsadvokat for antiterrorisme.

To av de pågrepne skal være foreldre til en av elevene der læreren underviste, melder Reuters. Ifølge Le Parisien skal det ha vært uttrykt misnøye med at læreren viste frem en karikaturtegning av Muhammed.

– Islamofascisme

Gjerningsmannen er en 18 år gammel tsjetsjener som er født i Moskva. Han fikk ifølge Europe 1 oppholdstillatelse i mars 2020, da han ble myndig.

Eva Joly, tidligere presidentkandidat i Frankrike og korrupsjonsjeger, beskriver den grufulle halshuggingen av læreren som dramatisk og opprørende.

– Det er et nytt steg at en historieprofessor blir drept på åpen gate. Kampen mot islamofascisme pågår, sier Eva Joly til TV 2.

Begrepet «islamofascisme» trekker paralleller mellom visse varianter av islam og forrige århundres europeiske fascistbevegelser.

– Man angriper en historieprofessor fordi han underviser i hva det betyr å ha ytringsfrihet, sier Joly.

– Feigt angrepet

Innbyggerne i forstaden Conflans-Sainte-Honorine, der ugjerningen fant sted, er i sjokk.

– En venn av meg gikk forbi åstedet og varslet om at vi måtte være forsiktige, sier en far som bor rundt hundre meter fra skolen til Europe 1.

– En av våre landsmenn ble myrdet fordi han underviste, fordi han lærte elevene sine om ytringsfriheten, friheten til å tro eller ikke tro. Landsmannen vår ble feigt angrepet og ble offer for et islamistisk terrorangrep, sa Frankrikes president Emmanuel Macron fredag kveld.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer angrepet, og skriver på Twitter at NATO står sammen med Frankrike i kampen mot terrorisme.

– Folk er helt rystet

Meldingen om drapet kommer samtidig som det pågår en rettssak i kjølvannet av terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i 2015, der tolv personer ble drept.

Årsaken til at Charlie Hebdo ble mål for angrepet, var at satiremagasinet flere ganger hadde trykket tegninger av profeten Muhammed.

– Folk er helt rystet. Dette går kanskje enda mer inn på dem fordi det var en skolelærer som ble halshugget på denne grusomme måten. Det er ikke lenge siden at vi hadde et angrep mot det man trodde var Charlie Hebdos kontorer, hvor to ble alvorlig skadd av samme grunn. Nå er terrornivået ekstremt høyt i Frankrike, sier journalist Vibeke Knoop Rachline til TV 2.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og statsminister Erna Solberg (H) reagerer også sterkt på drapet.

– Alvorlige og grusomme nyheter om terrorhandlingen i Frankrike. Vi må stå sammen mot angrep på tankefrihet og opplysning. Mine tanker går til offerets nærmeste, kolleger og elever, skriver de på Twitter.

(TV 2/NTB)

Relatert