I STORMEN: Hunter Biden under en videooverført tale under demokratenes landsmøte i august.
I STORMEN: Hunter Biden under en videooverført tale under demokratenes landsmøte i august. Foto: AFP Photo/Democratic National Convention/NTB

FBI etterforsker om Russland står bak omstridte eposter

FBI etterforsker om eposter som knyttes til Joe Bidens sønn er del av en russisk desinformasjonskampanje, opplyser kilder til NBC og AP.

Onsdag offentliggjorde avisen New York Post bilder av eposter som hevdes å være del av Hunter Biden, sønn av presidentkandidat Joe Biden, sin korrespondanse.

I artikkelen heter det at Bidens sønn introduserte faren for en ukrainsk forretningsmann da visepresidenten var ansvarlig for USAs forhold til Ukraina.

Videre heter det at Joe Biden skal ha hatt sønnens forretningsinteresser i bakhodet i håndteringen av de diplomatiske relasjonene mellom landene. Hunter Biden har sittet i styret til det ukrainske energiselskapet Burisma.

FBI-etterforskning

Avisen skriver at den fikk harddisken med epostene av Trumps advokat Rudy Giuliani. Disken skal stamme fra en laptop som hadde ligget et år i en databutikk i delstaten Delaware, der PC-en ble innlevert for service, men aldri hentet.

Den spesielle historien om funnet skal være noe av årsaken til at saken nå etterforskes av FBI som en mulig russisk påvirkningsoperasjon.

Det var NBC som først meldte om etterforskningen. Også nyhetsbyrået AP får opplyst det samme fra en kilde.

Om epostene er forfalsket eller skaffet til veie ved et datainnbrudd, har foreløpig ikke latt seg verifisere.

Blokkert

New York Post-artikkelen har fått mye oppmerksomhet, ikke bare på grunn av innholdet, men også fordi Facebook og Twitter har jobbet for å hindre deling av den.

Twitter-brukere som har forsøkt å dele artikkelen har fått opp et varsel om at det ikke kan gjøres, fordi Twitter eller selskapets partnere har identifisert lenken som «potensielt skadelig».

Brukere som har forsøkt å trykke på linken har også fått opp en lignende advarsel.

Twitter har skrevet en tråd der de forklarer hvorfor de har innført tiltak mot deling av artikkelen. De skriver blant annet at artikkelen inneholder privat informasjon som epostadresser og telefonnumre, noe som er i strid med deres retningslinjer.

I tillegg har artikkelen innhold som er innhentet på måter som står i strid med Twitters retningslinjer mot hacking, heter det.

Også Facebook sier de begrenser deling av artikkelen fram til den er blitt faktasjekket.

Republikanerne raser

Joe Biden avviser hardnakket alle påstandene som kommer frem i artikkelen, og hevder at han ikke snakket med sønnen om hans forretninger. Også eksperter sier at påstandene er usanne, og det er blitt stilt spørsmål til opphavet deres.

President Donald Trump skriver på Twitter at det er «forferdelig» at nettgigantene blokkerer deling av artikkelen.

– Dette er bare begynnelsen for dem. Det finnes ingenting verre enn en korrupt politiker, skriver Trump videre, med henvisning til artikkelen.

På et folkemøte i Iowa natt til torsdag sa Trump at kontoen til hans pressesekretær Kayleigh McEnany ble blokkert etter at hun delte artikkelen.

– Fordi hun fortalte sannheten! Derfor stengte de kontoen hennes, sa Trump.

Også Republikanerne i Senatet reagerer med sinne. På sin Twitter-konto har de lagt ut en melding der de henvender seg til Twitter-grunnlegger Jack Dorsey. De skriver «ses snart», og legger ved en video der de uten hell forsøker å dele artikkelen.

Relatert