DUELL: Heller enn å møte hverandre i debatt konkurrerer Donald Trump og Joe Biden om TV-seere i to direktesendte velgermøter natt til fredag.
DUELL: Heller enn å møte hverandre i debatt konkurrerer Donald Trump og Joe Biden om TV-seere i to direktesendte velgermøter natt til fredag. Foto: Jim Watson/Saul Loeb/AFP

Trump og Biden konkurrerer om velgere og TV-seere natt til fredag

Natt til fredag vil Donald Trump og Joe Biden konkurrere om TV-seere i hver sitt direktesendte velgermøte. Formatet stemples som udemokratisk.

USAs president Donald Trump er definitivt friskmeldt etter koronasmitten, og fullførte torsdag kveld sitt fjerde velgermøte på like mange dager. Presidentens smitte fortsetter likevel å sette sitt preg på valgkampinnspurten, og har blant annet ført til at nattens planlagte debatt ble avlyst.

Heller enn å møte hverandre til dyst, skal president Trump og utfordrer Biden svare på spørsmål fra amerikanske velgere på hver sin TV-kanal, samtidig.

Trump blir utspurt på NBC i Miami, Biden på ABC i Philadelphia. Begge arrangementene starter klokken 02 norsk tid, noe som tvinger amerikanerne til å velge hvilken av kandidatene de vil høre fra.

Kritikken hagler

NBC kunngjorde onsdag at de ville sende utspørringen av Trump samtidig som Biden er på ABC, og siden har kritikken haglet mot kanalen.

Trump i samtale med programleder Savannah Guthrie i Miami.
Trump i samtale med programleder Savannah Guthrie i Miami. Foto: Carlos Barria/REUTERS

– Poenget med en nyhetsorganisasjon er å tjene offentligheten. Dette er det motsatte, skriver Vivian Schiller, tidligere styremedlem i NBC, på Twitter.

Hun får støtte av en annen tidligere NBC-topp, Mark Lukasiewicz.

– Dette er et dårlig resultat for amerikanske velgere, som ikke bør tvinges til å velge hvem de ser på, skriver Lukasiewicz på Twitter.

Klagebrev

Torsdag sendte over 100 skuespillere og produsenter, mange med sentrale roller innad i NBC, et klagebrev til kanalens ledelse. I brevet omtales NBCs avgjørelse som «en urett mot det amerikanske folk», skriver New York Times.

Kritikken har ført til at NBC har måtte gå ut og forsvare avgjørelsen.

– Avgjørelsen er utelukkende motivert av rettferdighet, ikke forretningsinteresser, sier valgansvarlig Ceaser Conde i en uttalelse. Han peker på at kanalen tidligere har sendt en tilsvarende utspørring med Joe Biden. For å sikre en jevn dekning av kandidatene er de dermed nødt til å sende valgmøtet med Trump torsdag.

Trump endrer ikke sitl

Formatet under de to konkurrerende valgmøtene blir annerledes enn en presidentdebatt. Heller enn å svare på spørsmål fra en moderator og diskutere seg i mellom, må Biden og Trump svare på spørsmål fra de amerikanske velgerne.

Trump fikk mye kritikk for sin tilnærming under debatten mot Biden, men varsler før nattens valgmøte at han ikke planlegger å endre stil med det første.

– Noen sa jeg var ufin, men du er nødt til å være ufin. Fyren er en løgner, sa Trump i et TV-sendt intervju med Fox News gjengitt av Associated Press.

Forventer angrep

Angrepene og anklagene har haglet mellom kandidatene de siste ukene, og vil trolig fortsette under nattens utspørring. Trump var klar på at han ville få med seg Bidens opptreden – i opptak.

– Jeg vil se om han klarer å komme seg gjennom hele sendingen, sa Trump.

Selv er Biden forberedt på angrep, og advarer velgerne sine å forvente flere av dem de kommende dagene.

– Det er 19 dager igjen og dere vet han kommer til å angripe meg med alt han har. Det kommer til å bli en overveldende strøm av løgner og usannheter, advarte Biden under et valgkamparrangement tidligere på dagen.

Relatert