TØFFE TIDER: Jørn Lie er klar for å servere årets lutefisk, men med avbestilte julebord frykter han at flere restauranter vil gå konkurs.
TØFFE TIDER: Jørn Lie er klar for å servere årets lutefisk, men med avbestilte julebord frykter han at flere restauranter vil gå konkurs. Foto: Frode Sunde / TV 2

Frykter avbestilte julebord kan føre til ny konkursbølge

Årets julebordsesong står for tur, men store deler av kundegrunnlaget er borte som følge av covid-19. NHO frykter avbestilte julebord kan føre til en ny konkursbølge.

I over 20 år har Jørn Lie drevet Gamle Raadhus i Oslo. Julebordsesongen pleier å gi gode penger i kassa, men i år frykter Lie det verste.

– I ytterste konsekvens så må vi stenge, sier Lie.

Den siste uken har Lie blitt nedringt av kunder som ønsker å avbestille sine julebord. I tillegg opplever bransjen at julebordbestillingene uteblir.

– Foreløpig er det en nedgang i julebordbookingen på over 50 prosent på landsbasis, men aller verst er det i Oslo. Der har 70 prosent av kundene valgt å droppe julebord i år, sier Kristin Krohn Devold som er administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Frykter konkursbølge

Restaurantbransjen har blitt hardt rammet av koronapandemien. I mars ble restauranten til Lie stengt ned sammen med resten av Norge. Den gang hadde han et lite håp om at julebordsesongen skulle gå som normalt, men slik ble det ikke.

– Det er sprit, registrering av gjester og desinfisering av kontaktpunkter. Alt dette koster mye penger. Det er en usikker juletid vi går inn i, sier en oppgitt restauranteier.

Devold og NHO er svært bekymret for bransjens fremtid nå som julebordbestillingene uteblir.

– Det er utrolig alvorlig, og mange tror at dette kan medvirke til en ny konkursbølge, sier Devold.

BEKYMRET: Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold frykter ny konkursbølge i restaurantbransjen dersom mange bedrifter velger å avlyse sine julebord.
BEKYMRET: Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold frykter ny konkursbølge i restaurantbransjen dersom mange bedrifter velger å avlyse sine julebord. Foto: Anders Stensås/TV 2

– Hvorfor er julebordsesongen så viktig for bransjen?

– Julebordsesongen er utrolig viktig fordi den ofte bidrar til å snu hele årsregnskapet fra minus til pluss, utdyper Devold.

Oppfordrer til dugnad

I håp om å snu trenden med avbestilte julebord så har NHO, i tett dialog med Oslo kommune, lansert en veileder for gjennomføring av trygge julebord.

– Målet med veilederen er å redde restaurantene ved at bedriftene tar med seg sine ansatte til lokale restauranter slik som de alltid har gjort, sier Devold.

Tenk over alkoholtilgjengeligheten, faste plasser og mindre grupper er noen av de mest sentrale punktene i veilederen som er rettet mot bedriftene.

– Vi står midt i en koronadugnad. Nå er det reiselivsbransjen og utelivsbransjen som bærer den tyngste børa i den dugnaden. Hvis vi blir overforsikte, med å ikke bruke tjenestetilbudet i Norge, så bidrar det til at vi sender flere ut i konkurs. Det er veldig uheldig og det tror jeg mange bedriftseiere ikke har tenkt på, sier Devold.

Til tross for en annerledes julebordsesong så håper Lie at så mange som mulig vil arrangere julebord etter gjeldende smittevernregler.

– Jeg håper vi skal se mange av dere før jul. På vegne av en hel bransje så er det utrolig viktig at dere besøker oss, sier Lie.

Relatert