Wenches riosotto med sopp

Drøm deg bort til i Italia med en kremet risotto. En enkel og rask risrett som smaker kjempe godt.

Denne oppskriften er til 4 personer.

Dette trenger du:

  • Ca. 8 dl kraft fra sopp, kalv, kylling eller en god grønnsakkraft (ikke for salt)
  • 150-250 g fersk sopp, for eksempel kantareller (tørket sopp må bløtlegges før bruk, bløtevannet kan du brukes som kraft)
  • 2-3 sjalottløk
  • 1-2 fedd hvitløk
  • Eventuelt 2 ss finhakket fennikel
  • 2 ss olivenolje + 2 ss smør
  • 200 g risottoris
  • 1 kvist frisk estragon eller salvie (kan sløyfes)
  • 1 ½ dl tørr hvitvin, eventuelt syrlig eplemost eller lyst øl
  • 1–1 ½ dl finrevet parmesan
  • Salt, grovmalt pepper + 2 ss smør
  • 1–1 ½ dl finrevet parmesan
  • Saft fra ½ sitron
  • Salt, pepper
  • Eventuelt litt finhakket salvie eller annet grønt ved servering

Slik gjør du:

Varm opp kraften, hold den varm. Bruk en vid gryte/panne med høye kanter til risottoen.

Rens og finhakk løk og hvitløk og del sopp i biter. Fres løk og hvitløk lett i olje, rør om hele tiden, løken skal kun bli blank. Tilsett smør og sopp i biter og rørestek i smøret til løken er blank og myk (ikke stekt), 3-4 minutter. Tilsett risottorisen og rør om til risen blir blank. Tilsett hvitvinen og la den koke inn. Spe med en øse (1-1 ½ dl) varm kraft, rør om og kok inn før du tilsetter neste øse. Fortsett å tilsette kraft, rør og kok inntil risen er ferdig kokt, og kraften nesten brukt opp. Risen skal fremdeles har litt tyggemotstand, «al dente», ca. 20 minutter.

Rør inn 2 ss smør i biter og revet parmesan i den ferdigkokte risottoen. Smak til med grovmalt pepper og eventuelt litt salt og et ferskt dryss med persille. Blir risottoen for tykk/fast tilsett resten av kraften. Risotto skal flyte lett utover, men ikke være rennende og serves nylaget.

Sever eventuelt med ekstra stekt sopp og eventuelt finhakket/sprøstekt pancetta/tynne skiver bacon og finhakket persille.