Wenches riosotto med sopp
Drøm deg bort til i Italia med en kremet risotto. En enkel og rask risrett som smaker kjempe godt.
Denne oppskriften er til 4 personer.
Dette trenger du:
- Ca. 8 dl kraft fra sopp, kalv, kylling eller en god grønnsakkraft (ikke for salt)
- 150-250 g fersk sopp, for eksempel kantareller (tørket sopp må bløtlegges før bruk, bløtevannet kan du brukes som kraft)
- 2-3 sjalottløk
- 1-2 fedd hvitløk
- Eventuelt 2 ss finhakket fennikel
- 2 ss olivenolje + 2 ss smør
- 200 g risottoris
- 1 kvist frisk estragon eller salvie (kan sløyfes)
- 1 ½ dl tørr hvitvin, eventuelt syrlig eplemost eller lyst øl
- 1–1 ½ dl finrevet parmesan
- Salt, grovmalt pepper + 2 ss smør
- 1–1 ½ dl finrevet parmesan
- Saft fra ½ sitron
- Salt, pepper
- Eventuelt litt finhakket salvie eller annet grønt ved servering
Slik gjør du:
Varm opp kraften, hold den varm. Bruk en vid gryte/panne med høye kanter til risottoen.
Rens og finhakk løk og hvitløk og del sopp i biter. Fres løk og hvitløk lett i olje, rør om hele tiden, løken skal kun bli blank. Tilsett smør og sopp i biter og rørestek i smøret til løken er blank og myk (ikke stekt), 3-4 minutter. Tilsett risottorisen og rør om til risen blir blank. Tilsett hvitvinen og la den koke inn. Spe med en øse (1-1 ½ dl) varm kraft, rør om og kok inn før du tilsetter neste øse. Fortsett å tilsette kraft, rør og kok inntil risen er ferdig kokt, og kraften nesten brukt opp. Risen skal fremdeles har litt tyggemotstand, «al dente», ca. 20 minutter.
Rør inn 2 ss smør i biter og revet parmesan i den ferdigkokte risottoen. Smak til med grovmalt pepper og eventuelt litt salt og et ferskt dryss med persille. Blir risottoen for tykk/fast tilsett resten av kraften. Risotto skal flyte lett utover, men ikke være rennende og serves nylaget.
Sever eventuelt med ekstra stekt sopp og eventuelt finhakket/sprøstekt pancetta/tynne skiver bacon og finhakket persille.