FORGIFTET: Aleksej Navalnyj har vært innlagt på et sykehus i Tyskland etter at han ble forgiftet i Russland. Ifølge tyske myndigheter sto Russland bak forgiftningen.
FORGIFTET: Aleksej Navalnyj har vært innlagt på et sykehus i Tyskland etter at han ble forgiftet i Russland. Ifølge tyske myndigheter sto Russland bak forgiftningen. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

Norge slutter seg til EU-sanksjoner mot Russland

Utenriksministrene i EU støttet onsdag kveld et forslag om å innføre sanksjoner mot Russland. Torsdag morgen ga Norge sin tilslutning til forslaget.

EU innfører sanksjoner mot Russland i dag etter forgiftningen av opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj. EU går inn for straffetiltak mot seks navngitte personer.

Torsdag morgen opplyste utenriksminister Ine Eriksen Søreide til NRK at Norge slutter seg til sanksjonene.

Torsdag ble navnene på seks personer og organisasjonen, Det statlige forskningsinstituttet for organisk kjemi og teknologi (GosNIIOKhT) i Moskva, gjort kjent. Instituttet beskyldes for å være med på utviklingen og produksjonen av kjemiske våpen.

Blant de seks personene som nå får sine aktiva fryst og som heller ikke få innreisetillatelse til EU og andre land, er FSB-sjefen Aleksandr Bortnikov og Putins stabssjef Sergej Kirijenko. Også en annen i Putins innerste krets, Andrej Jarin, er navngitt på listen.

En annen av dem som er underlagt sanksjoner torsdag, er den Kreml-tilknyttede forretningsmannen Jevgenij Prigozjin, kjent som «president Vladimir Putins kokk» fordi selskapet hans Konkord har levert cateringmat til Kreml.

– Det er rimelig å konkludere med at forgiftningen av Aleksej Navalnyj bare kunne skje etter samtykke fra presidentens kontor, skriver EU i begrunnelsen.

Navalnyj har vært innlagt på sykehus i Tyskland etter at han ble forgiftet i hjemlandet. Ifølge tyske myndigheter sto Russland bak forgiftningen.

Russland nekter for å ha forgiftet landets opposisjonspolitiker.

Avgjørelsen om sanksjoner ble tatt under et møte med EU-ambassadører i Brussel etter at EUs utenriksministre ble enige om å innføre nye sanksjoner mot Russland mandag, skriver nyhetsbyrået DPA.

Sanksjonsforslaget ble lagt fram av Frankrike og Tyskland. Flere laboratorier har fastslått at Navalnyj ble forgiftet med nervegiften novitsjok, noe de to landene mener ikke kan ha skjedd uten at russiske myndigheter var involvert.

De seks russerne vil bli nektet innreise til EU, samtidig som verdier de måtte ha plassert i unionen, vil bli holdt tilbake. Planen er at sanksjonene skal tre i kraft innen få dager.

Relatert