MANNSTERKE: Tusenvis av politibetjenter tok til gatene i Bangkok torsdag.
MANNSTERKE: Tusenvis av politibetjenter tok til gatene i Bangkok torsdag. Foto: Athit Perawongmetha/REUTERS

Unntakstilstand i Thailand etter store demonstrasjoner

Thailands statsminister innfører unntakstilstand, etter at omfattende demonstrasjoner mot regjeringen har fortsatt ut i nattestimene natt til torsdag.

Tusenvis har samlet seg rundt regjeringskontorene i Bangkok, med krav om at landets statsminister, den tidligere hærsjefen og kuppmakeren Prayut Chan-o-cha, må gå av.

Demonstrantene krever også at landets grunnlov må skrives om og reformer av monarkiet.

Forbyr forsamlinger

De mange opptøyene får regjeringen til å ta grep, og statsministeren innfører nå unntakstilstand i landet. I en TV-sendt kunngjøring erklærer politiet at «mange grupper har invitert, oppfordret til og deltatt i lovstridige ansamlinger i Bangkok».

Politiet sier de vil innføre umiddelbare tiltak for å «opprettholde fred og orden».

Studenter startet å demonstrere i juli. Nå har det utviklet seg til å bli Thailands største opptøyer på flere år.
Studenter startet å demonstrere i juli. Nå har det utviklet seg til å bli Thailands største opptøyer på flere år. Foto: Gemunu Amarasinghe/AP Photo

Ordren gjelder for deler av Bangkok, og statsministeren begrunner den med «aggresjon som påvirker statens stabilitet». Onsdag forsøkte en gruppe demonstranter å angripe en kongelig kortesje i hovedstaden.

Samlinger på mer enn fem personer forbys, og det innføres flere transportrestriksjoner. Samtidig instrueres politiet og soldater til å løse «krisesituasjonen» etter instruks fra sine overordnede.

Kostbar kritikk av kongelige

Videre vil unntaksordren begrense pressefriheten i landet. Det er nå forbudt å publisere nyheter og annet innhold som kan gå på bekostning av «nasjonal sikkerhet eller fred og orden».

Protestledere sier torsdag natt at de vil trekke seg tilbake og møtes igjen torsdag ettermiddag. To framtredende protestledere skal ifølge thailandske medier være pågrepet.

Ifølge politiet ble rundt 15.000 betjenter utstasjonert i forbindelse med demonstrasjonen.

Demonstrasjonene i Thailand har pågått siden juli, og har utviklet seg til å bli den største trusselen landets styresmakter har opplevd.

Kravene om reform av monarkiet er et særlig sensitivt tema i Thailand, hvor kritikk av de kongelige kan straffes med lange fengselsstraffer.

Relatert