MISFORNØYD: USAs president Donald Trump har lite til overs for Facebook og Twitters avgjørelse.
MISFORNØYD: USAs president Donald Trump har lite til overs for Facebook og Twitters avgjørelse. Foto: Alex Edelman/AFP

Facebook og Twitter hindrer deling av Biden-artikkel

Facebook og Twitter begrenser brukeres mulighet til å dele en New York Post-artikkel om Joe Biden. Det får president Donald Trump til å rase.

De sosiale mediegigantene har bestemt seg for å begrense delingen av en New York Post-artikkel, som hevder å vise avslørende eposter knyttet til Joe Biden og hans sønn Hunter.

– Mens jeg bevisst velger å ikke linke til New York Post, vil jeg understreke at denne artikkelen må faktasjekkes av Facebooks uavhengige faktasjekkere, skriver talsperson for Facebook, Andy Stone, i en Twitter-melding.

Hunter Biden anklages for skittent spill i den omstridte artikkelen.
Hunter Biden anklages for skittent spill i den omstridte artikkelen. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP Photo

– I mellomtiden begrenser vi deling av artikkelen på vår plattform, legger han til.

Ukraina-anklager

New York Post-artikkelen, som ikke er bekreftet fra andre hold, hevder at Hunter Biden introduserte faren for en høytstående ukrainsk forretningsmann da den daværende visepresidenten var ansvarlig for USAs forhold til Ukraina.

Videre hevder New York Post at Joe Biden skal ha hatt sønnens forretningsinteresser i bakhodet i håndteringen av de diplomatiske relasjonene mellom landene. Hunter Biden har tidligere sittet i styret til det ukrainske energiselskapet Burisma.

Biden beneketer

Selv benekter Biden anklagene. Demokratenes visepresident viser til at Ukraina-anklagene ble grundig undersøkt av både media og Senatet under riksrettshøringen til Donald Trump.

– Alle har konkludert med det samme: Joe Biden handlet på vegne av amerikanske interesser i Ukraina og gjorde ingenting galt. Ansatte i Trump-administrasjonen har bekreftet dette under ed, sier en talsperson for Biden-kampanjen til CNBC.

Talspersonen viser videre til at New York Post aldri henvendte seg til Biden i arbeidet med artikkelen.

– Vi har gjennomgått Bidens timeplan i det aktuelle tidsrommet, og til tross for hva New York Post hevder, fant møtet aldri sted, avslutter Bidens talsperson.

Kritisk til innholdet

Også eksperter sier at påstandene i New York Post er usanne, og det er blitt stilt spørsmål til opphavet deres.

Blant disse er Nina Jankowicz, forsker ved den politisk uavhengige tenketanken Woodrow Wilson Center. Hun stiller spørsmål til hvordan New York Post fikk tak i informasjonen, og ved hvorvidt informasjonen i det hele tatt er ekte.

– Vi bør se på denne artikkelen som et produkt fra Trump-kampanjen, sier hun til Associated Press.

Thomas Rid, statsviter og ekspert på desinformasjon ved Johns Hopkins University, sier dokumentene New York Post benytter seg av enten kan være tilegnet på ulovlig vis, forfalsket, eller begge deler.

– Ved slike kampanjer er det ikke uvanlig at man kombinerer generisk innhold, faktisk innhold, med forfalsket innhold, sier Rid.

Rasende Trump

President Donald Trump er ikke fornøyd med avgjørelsen om å hindre deling av artikkelen. Etter å ha stemplet avgjørelsen som «forferdelig» på Twitter, fortsetter Trump å lange ut mot både Biden og sosiale medier under et valgkampmøte i Iowa natt til torsdag.

– Gjennom en veldig god avis, New York Post, har vi nettopp fått vite at Joe Biden har løyet om sin rolle i sønnens korrupte forretningsavtaler, sier Trump på scenen i Des Moines.

– Korrupt politiker

Innholdet i artikkelen ble et sentralt tema under Trumps velgermøte, som var presidentens tredje på tre dager.

– Hunter Biden ble betalt for tilgangen han hadde til sin far, som var visepresident med spesifikt ansvar for Ukraina og Russland. Har dere hørt om Russland-bløffen? Det viser seg at det var Biden-familien som samarbeidet med Russland og Ukraina, sier Trump til latter og jubel fra publikum.

Trump lot Biden gjennomgå under velgermøtet i Iowa.
Trump lot Biden gjennomgå under velgermøtet i Iowa. Foto: Scott Olson/AFP

Trump stempler Biden som en «korrupt politiker», og krever at demokraten offentliggjør alle eposter tilknyttet Ukraina.

– Visepresident Biden, du skylder det amerikanske folk en unnskyldning, fortsetter Trump.

Ny tone fra Facebook

Twitter-brukere som har forsøkt å dele artikkelen, har fått opp et varsel om at det ikke kan gjøres, fordi Twitter eller selskapets partnere har identifisert lenken som «potensielt skadelig». Brukere som har forsøkt å trykke på linken, har også fått opp en lignende advarsel.

Selskapet har skrevet en tråd der de forklarer hvorfor de har innført tiltak mot deling av artikkelen. De skriver blant annet at artikkelen inneholder privat informasjon som epostadresser og telefonnumre, noe som er i strid med deres retningslinjer.

I tillegg har artikkelen innhold som er innhentet på måter som står i strid med Twitters retningslinjer mot hacking, heter det.

Mens Twitter har for vane å fjerne innhold kan virke misvisende, har Facebook lenge unngått å kontrollere innholdet som blir publisert på plattformen.

I det siste har selskapet derimot tatt grep, og har blant annet forbudt annonser som fraråder koronavaksinering og forbudt innlegg som benekter Holocaust.

Relatert