Oslo flommer over av falske piller:

– Hver pille er å gamble med livet

Falske piller florerer i hovedstaden, Mange i rusmiljøet er livredde for hva neste dose egentlig inneholder, og gambler med livet hver gang de inntar noe de er avhengige av for å fungere i hverdagen.

– Hallo, går det bra?, spør Arild Knutsen en forbi-passende rusmisbruker langs Akerselven i Oslo Sentrum.

– Ja, det går bra. Du ser godt ut, svarer mannen og smiler.

Knutsen er en viktig del av rusmiljøet i hovedstaden. I en årrekke har han kjempet for rettighetene til de svakeste i samfunnet.

Arild Knutsen, leder for Human Narkotikapolitikk, peker på et typisk
Arild Knutsen, leder for Human Narkotikapolitikk, peker på et typisk "depot" for pilleglass langs Akerselva i Oslo. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Han har fått meg seg de siste sakene på TV 2 om falske legemidler, og er bekymret. For han vet at slike piller florerer i Oslo.

–Du trenger ikke gå mer enn fem minutter her før du finner noen som enten har piller på seg, eller har et depot i nærheten, og du vet aldri hva du egentlig får, sier Arild Knutsen.

Sekken full av fake

Han treffer Janne Killingstad som har vært rusavhengig i mer enn 30 år. Før ble det solgt enkeltpiller. Nå har falskproduksjonen sørget for en strøm av de potensielt livsfarlige pillene.

REDD: Janne Killingstad forteller om mengder av falske piller i Oslo.
REDD: Janne Killingstad forteller om mengder av falske piller i Oslo. Foto: Erlend Sørbø / TV 2

–Nå er det glass som gjelder. Det går jo folk med sekken full av sånne pakker med glass. Du vet jo aldri hva du får, det er der hele tiden, forteller Janne Killingstad til TV 2.

Skrekkfunn og ulovlig industri

TV 2 har de siste dagene fortalt gjennom flere saker, om den falske medisinindustrien som ulovlig produserer de potensielt livsfarlige pillene. Kriminelle organisasjoner kan enkelt kjøpe falske legemidler i f. eks Kina, med helt andre stoffer enn det de skal inneholde. Disse varene bringes typisk til Europa for videresalg over internett og gjennom smugling.

Legemiddelprodusenten Pfizer har funnet 118 av sine legemidler forfalsket verden rundt, og analyser av dette har resultert i skrekkfunn. Tilsynelatende ekte legemidler som inneholder rottegift, veggmaling og frostveske.

Beslag gjort på grensen av norske tollmyndigheter viser partier på hundretusener av piller ment for det norske markedet. Myndighetene klarer ikke å stoppe strømmen, derfor ender mye opp på gaten i Norge.

Ser helt ekte ut

Arild og Janne tar TV 2 med for å snakke med folk i rusmiljøet rundt Oslo S. En kvinne viser oss tablettene hun har i vesken.

–Den lille er sobril, og de tre andre er rivotril, sier kvinnen.

PILLER: - Hver pille er en gamble, sier de som bor på gaten til TV 2.
PILLER: - Hver pille er en gamble, sier de som bor på gaten til TV 2. Foto: Erlend Sørbø/ TV 2

De falske pillene er laget slik at de ser helt ut som ekte. Man vet altså ikke hva man får, eller hva det inneholder. Forpakningene er også forfalsket, helt ned til den minste detalj.

Gambler med livet

Arild Knutsen har kommet i snakk med “Kåre” og “Svein”. De forteller at rusmisbrukere i hovedstaden gambler med livet hver gang de spiser en pille som er kjøpt på gaten.

–Oslos gater flommer over av piller, det er så mye av det, sier “Kåre” til TV 2

–Alt er laget så det skal se helt ekte ut, med stempel på pillen og alt mulig, men det ofte noe lureri, sier han.

–Jeg har tenkt mye på det med at man ikke vet hvilket stoff man kjøper, man vet ikke hva som man får i seg, forteller “Svein”,

før "Kåre" skyter inn;

–Det er en gamble hver gang. Det er kynisk at et menneskeliv skal være så lite verdt!

– Kjenner dere noen som har dødd på grunn av dette?

Arild Knutsen er bekymret fordi stoffene som selges på gata ikke alltid er det de utgir seg for å være.
Arild Knutsen er bekymret fordi stoffene som selges på gata ikke alltid er det de utgir seg for å være. Foto: Truls Aagedal / TV 2

–Ja, flere, svarer begge.

At kriminelle skor seg på de svakeste i samfunnet gjør Arild Knutsen trist.

–Du kan selv tenke deg hva det gjør med sinnet ditt, når du ikke vet om det neste inntaket av det du er avhengig av kan føre deg inn i døden, sier Arild Knutsen til TV 2.

Relatert