VAR MED: Nina Leverskjær (73) og Ingebjørg Fossmark (73) ble begge smittet etter at de var med på den mye omtalte bussturen. Nå skal de delta i et omfattende forskningsprosjekt.
VAR MED: Nina Leverskjær (73) og Ingebjørg Fossmark (73) ble begge smittet etter at de var med på den mye omtalte bussturen. Nå skal de delta i et omfattende forskningsprosjekt. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

Nina (73) og Ingebjørg (73) skal forskes på etter korona-mutasjon

FHI sier at de ikke har informasjon om at mutasjonen av viruset gir mer alvorlig sykdom. Pensjonistene som var med på «koronaekspressen» skal nå forskes på.

Mutasjonen som er blitt oppdaget, tilhører en genetisk undergruppe. Den ble oppdaget i forbindelse med bussturen med pensjonister som var på rundreise i Sør-Norge i september.

– Det er første gang vi ser viruset med denne mutasjonen. Det er usikkert når det kom inn i landet, men det er blitt sett i Australia, Storbritannia og i enkelte andre europeiske land, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet på koronapressekonferansen onsdag.

– Vi har ingen informasjon om at viruset gir mer alvorlig sykdom. Mutasjonen kan muligens være mer smittsom, sier Vold.

ORIENTERTE: Onsdag orienterte Line Vold om den nye varianten av koronaviruset.
ORIENTERTE: Onsdag orienterte Line Vold om den nye varianten av koronaviruset. Foto: Jil Yngland / NTB

Skal forske på mutasjonen

Penjonistene som var på bussreisen, skal delta i et omfattende forskningsprosjekt i et samarbeid mellom Stavanger Universitetssjukehus (SUS), Universitetet i Bergen og FHI.

Det neste halve året skal pensjonistene følges tett av forskerne.

FORSKER: Overlege ved avdeling for medisinsk mikrobiologi på SUS, Heidi Syre, leder forskningsprosjektet.
FORSKER: Overlege ved avdeling for medisinsk mikrobiologi på SUS, Heidi Syre, leder forskningsprosjektet. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

– Vi ønsker å finne ut hvorfor så mange av passasjerene ble smittet, hvorfor relativt få har fått symptomer og hvorfor veldig få har blitt alvorlig syke, sier overlege Heidi Syre, som leder prosjektet på SUS.

Ekteparet Silje og Ingvar Landa står bak busselskapet Ingvars Reiser.

– For oss har det vært steinhardt fordi vi har vært så redde for alle reisevennene våre. Vi har vært så engstelige at det ikke skal gå godt med alle, sier Ingvar Landa til TV 2 og fortsetter:

– Vi har hatt kontakt med dem nesten hver dag, og det at det har gått bra med alle. Det har gjort oss veldig godt.

LETTET: Det har vært en tung tid for ekteparet som driver busselskapet. De er lettet over at ingen ble alvorlig syke.
LETTET: Det har vært en tung tid for ekteparet som driver busselskapet. De er lettet over at ingen ble alvorlig syke. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

– Restaurert

Pensjonist Ingebjørg Fossmark var med på bussturen og ble smittet.

– Du er i risikogruppen, har du vært bekymret?

– Vi tenkte på de som hadde andre sykdommer utenom. Men etter som vi forstår, så har alle kommet godt igjennom det. Ingen har jo blitt alvorlig syke, sier hun til TV 2.

– Jeg har vært litt slakk, men jeg har ikke hatt de store problemene. Hvis jeg slipper unna med dette så er jeg heldig, for nå er jeg restaurert, sier hun.

PÅ BUSSTUR: Nina Leverskjær (73) og til høyre Ingebjørg Fossmark (73) var med på bussturen hvor nesten alle ble smittet.
PÅ BUSSTUR: Nina Leverskjær (73) og til høyre Ingebjørg Fossmark (73) var med på bussturen hvor nesten alle ble smittet. Foto: Gunnar Ringen Johansen

Følger med

Helseminister Bent Høie (H) fortalte om mutasjonen da han informerte Stortinget om koronasituasjonen tirsdag.

– Virus med denne mutasjonen kan påvirke smittsomheten, og det er derfor viktig å følge med på utviklingen. Videre undersøkelser vil trolig gi mer klarhet i om vi har hatt dette viruset til stede før utbruddet knyttet til bussreisen og om vi kommer til å se videre spredning i Norge med denne varianten, sa seksjonsleder Karoline Bragstad ved Folkehelseinstituttet tirsdag.

Undersøkte arvestoffet

Det er arvestoffet til koronaviruset som Folkehelseinstituttet har undersøkt fra flere av smittetilfellene på bussen.

Viruset tilhører en genetisk undergruppe av koronaviruset som kalles B. 1.160.

Mutasjonen er altså en variant av viruset som har en endring i det største overflateproteinet, det såkalte spike-proteinet, som er viktig for virusets evne til å binde seg til cellene hos mennesker.

Over 100 smittetilfeller er knyttet til den seks dager lange bussturen som startet tirsdag 15. september. 25 kommuner er involvert i forbindelse med smitten på bussturen.

Reisefølget var innom seks overnattingssteder på turen gjennom Østlandet, Dovre og Vestlandet. Passasjerene kom fra Jæren og var i alderen 67 til 84 år.

Relatert