KORONAVAKSINE: Facebook forbyr annonser som eksplisitt fraråder noen mot å ta vaksine for covid-19. Her er Facebookgrunnlegger Mark Zuckerberg. (AP Photo/Nam Y. Huh)
KORONAVAKSINE: Facebook forbyr annonser som eksplisitt fraråder noen mot å ta vaksine for covid-19. Her er Facebookgrunnlegger Mark Zuckerberg. (AP Photo/Nam Y. Huh)

Facebook vil forby annonser som fraråder koronavaksinering

Annonser som fraråder brukere mot å ta vaksine mot covid-19, vil bli fjernet fra Facebook, opplyser selskapet tirsdag.

– Annonser som tar til orde for eller mot lovgivning eller myndighetenes politikk vedrørende vaksiner, inkludert en covid-19-vaksine, vil fremdeles være tillatt, opplyser Facebook.

Men forbudet gjelder altså mot annonser som eksplisitt fraråder noen mot å ta vaksine for covid-19.

Facebook-kampanjen, som sammenfaller med starten av influensasesongen, inkluderer også en informasjonskampanje for influensavaksine. Kampanjen tar sikte på å fremheve budskapet til folkehelseeksperter.

– Vårt mål er å få meldinger om sikkerheten og effekten av vaksiner til å nå en bred gruppe mennesker, samtidig som vi forbyr annonser med feilinformasjon som kan være skadelige for folkehelsearbeid, opplyser Facebook.

De nye reglene gjelder bare betalte innlegg. Enkeltpersoner eller grupper kan fortsatt skrive innlegg som fraråder vaksinasjoner, skriver ABC News.

Skeptisk

David A. Broniatowski, professor ved Geroge Washington Universitys skole for ingeniørfag og forskning, er en av ekspertene som reagerer på de nye reglene. Han har publisert flere studier på vaksine-misinformasjon.

– Facebook henvender seg til vaksinemotstanderne fra 2014 og 2015, ikke vaksinemotstanderne i 2020, sa Broniatowski, ifølge AP News.

I 2019 publiserte han en studie som viste at mesteparten av antivaksine-misinformasjon kom fra to grupper. En ledet av Robert F. Kennedy Jr. og «Stop Mandatory Vaccination», en organisasjon basert i California.

– Ved å forby anti-vaksineannonser fjerner de nok ikke mer enn halvparten av annonsene. Jeg skjønner hvor de kommer fra, de vil fremme sivilt engasjement, men samtidig, dersom intensjonen er å redusere mengden misinformasjon om vaksiner, så henvender de deg ikke til den største kilden til den informasjonen, sier Broniatowski.

(©NTB/ TV 2)

Relatert