UTSPØRRING: Amy Coney Barrett er president Donald Trumps kandidat til det ledige setet i USAs høyesterett. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
UTSPØRRING: Amy Coney Barrett er president Donald Trumps kandidat til det ledige setet i USAs høyesterett. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

Barrett vil ikke kommentere om hun vil avstå fra saker tilknyttet valget

Høyesterettsnominerte Amy Coney Barrett sier hun ikke kan kommentere Demokratenes oppfordring om at hun avstår fra saker tilknyttet Trump og valget.

Amy Coney Barrett (48) er nominert av president Donald Trump til å bli ny høyesterettsdommer.

Under under dag av høringen i justiskomiteen i det amerikanske senatet, sa Barrett at hun ikke kan kommentere Demokratenes oppfordring om at hun skal avstå fra saker tilknyttet Trump og valget.

– Jeg kan ikke komme med en mening om avståelse (recusal, red.anm.) uten at hele prosessen kortslutter, sa Barrett.

– Har ikke snakket med Trump

Demokraten Richard Blumenthal ba mandag Barrett om å avstå fra eventuelle saker knyttet til president Donald Trump og bestridelse av valget dersom hun blir utnevnt til høyesterettsdommer før valget 3. november.

Hvis Barrett blander seg inn i saker knyttet til valget, vil hun skade omdømmet til høyesterett, ifølge senatoren fra Connecticut.

Trump har sagt en rekke ganger at valget kan være rigget og at man ikke kan stole på poststemmer. Han har antydet at han vil bestride valget dersom han taper.

Barrett sier hun ikke har snakket med Trump eller noen andre i administrasjonen om hvordan hun stiller seg til bestridelse av valget i retten.

Abortspørsmål

Barrett avviste også å svare direkte på spørsmål om abort og sa at det ikke vil være riktig av en nominert kandidat å si i forkant hvordan man vil dømme i saker som kommer opp for retten.

– Jeg kan ikke uttrykke meninger om saker eller binde meg til et spesielt resultat på forhånd, sa hun.

Californias demokratiske senator Dianne Feinstein uttalte at hun mente det var urovekkende å ikke få et klart svar i en så stor sak med en så stor betydning for over halvparten av landets befolkning.

Replikken falt etter at Barett nektet å si om hun mente den historiske Roe vs. Wade-dommen fra 1973, som i praksis legaliserte abort i USA, var en feil avgjørelse, ifølge ABC News.

Barett bekreftet at hun er en troende katolikk og at hennes tro er viktig for henne. Hun sa videre at hennes beslutning om å ha en stor, multietnisk familie og å gjøre troen til en sentral del av families liv, er et privat valg.

Barrett og mannen har sju barn, hvorav to er adoptert fra Haiti. Deres yngste biologiske barn har Downs syndrom.

– Jeg har et liv fylt av mennesker som har gjort ulike valg, og jeg har aldri forsøkt i mitt privatliv å tvinge mine valg på dem, og det samme gjelder for mitt virke. Jeg er forpliktet til loven, sa Barrett.

Relatert