VIL FORBY: Politikere fra SV og MDG ønsker totalforbud mot fyrverkeri på nyttårsaften i Oslo.
VIL FORBY: Politikere fra SV og MDG ønsker totalforbud mot fyrverkeri på nyttårsaften i Oslo. Foto: Ørn E. Borgen/NTB

Vil ha totalforbud mot fyrverkeri på nyttårsaften i Oslo

Politikere fra SV og MDG vil også ha slutt på kommunalt fyrverkeri.

To politikere fra SV og MDG vil forby bruk av privat fyrverkeri i hele Oslo kommune på nyttårsaften.

Oslo har allerede forbud mot privat fyrverkeri innenfor Ring 2, og i trehusbebyggelsen på Kampen og Vålerenga. Det er kommunen som sørger for offisiell fyrverkerioppsyting på Rådhusplassen.

Forslagsstillerne fra byrådspartiene mener at det bare er et mindretall som støtter og deltar i privat fyrverkeri, mens alle må leve med konsekvensene.

– For mange mennesker, ikke minst dyreeiere, betyr det ikke å kunne feire nyttår på vanlig vis med familie og venner. Det er på tide Oslo begynner å ta imot det nye året på en ny måte, grønnere, og med plass til alle, heter det i det private forslaget som Ola Wolff Elvevold (SV) og Siri Hellvin Stav (MDG) har lagt frem for bystyret.

Elvevold og Stav foreslår også at byrådet skal begynne å jobbe for på lengre sikt å erstatte det kommunale fyrverkeriet med alternativer som lysshow.

Motstand fra Ap, H og FrP

Høyre er ifølge Nettavisen rykende uenig i forslaget. Nicolai Langfeldt mener byrådspartiene opptrer som festbrems.

– Normalt pleier det ikke være kamp om jobben som festbrems, men det er nye tider i Oslo. Det er ille nok at vi må forholde oss til koronaviruset som kommer til å begrense den sosiale omgangen gjennom jule- og nyttårshelgen, sier Høyre-politikeren Langfeldt til Nettavisen.

Og Aarbeiderpartiet og Fremskrittspartiet er negative, skriver VG.

– Vi har ikke lyst til å utvide det forbudet vi har i dag og som vi synes fungerer godt med hensyn til brannvern, sier bystyrerepresentant Andreas Halse (Ap).

Camilla Wilhelmsen fra FrP mener forbud er å ta fra folk gleden ved å fyre opp fyrverkeri under ansvarlige forhold.

Relatert