ÅSTED: En 56 år gammel mann er tiltalt for å ha drept sin samboer i en blokkleilighet på Oppsal i Oslo i september for to år siden.
ÅSTED: En 56 år gammel mann er tiltalt for å ha drept sin samboer i en blokkleilighet på Oppsal i Oslo i september for to år siden. Foto: Heiko Junge / NTB

Mann tiltalt for drap: Skjøt ekskjæresten med hagle

En 56 år gammel mann er tiltalt for å ha drept sin samboer i en blokkleilighet på Oppsal i Oslo i september for to år siden.

Drapet fant sted i mannens leilighet 26. september 2018.

56-åringen ringte selv etter ambulanse og fortalte at han hadde skutt samboeren, en 49 år gammel kvinne, ved et uhell. Det trodde ikke politiet noe på.

Mannen ble umiddelbart siktet for drap og satt varetektsfengslet fram til 31. januar i fjor, da Oslo tingrett besluttet å løslate ham. Politiet anket avgjørelsen til Borgarting lagmannsrett, som forkastet anken.

Han har hele tiden nektet straffskyld.

– Jeg er veldig overrasket over tiltalen all den tid en samlet tingrett og lagmannsrett tidligere har kommet til at det ikke er tilstrekkelig mistankegrunnlag for å holde han varetektsfengslet, sier hans forsvarer, advokat Bjørn Aksel Henriksen, til TV 2.

– Denne saken har vært en belastning for alle parter, og det er kritikkverdig at det tar to år før det blir tatt ut tiltale i en sak hvor påtalemyndigheten selv mener de er overbevist om straffskyld. Det er etter min mening et paradoks, sier han.

Berammet til mars 2021

Tiltalen ble tatt ut av statsadvokat Anne Christine Stoltz Wennersten etter Riksadvokatens ordre den 22. september.

Av tiltalen fremgår det at mannen hadde ladet en hagle med to patroner. Ladningene gikk av og traff samboeren, som døde umiddelbart.

Saken er berammet til 16. mars neste år. Det er satt av sju dager til hovedforhandlingen.

Våpenrapport

I januar i fjor mottok påtalemyndigheten den tekniske undersøkelsen av mannens hagle. TV 2 har tidligere omtalt at rapporten viser at våpenet går av ved normal sammenklapping, uten at man trenger å røre avtrekkeren.

Oslo tingrett mente rapporten styrket mannens forklaring, og at det ikke lenger var sterk nok grad av sannsynlighet for at han skjøt samboeren med viten og vilje.

Tiltaltes forsvarer, advokat Bjørn Aksel Henriksen, sa til TV 2 at rapporten viser at det var en ulykke, og at hans klient ikke hadde noen intensjon om å skade samboeren.

– Hans intensjon var å true. Det er selvsagt klanderverdig å lade et våpen i en slik situasjon, men det gjør ham ikke til drapsmann, sa Henriksen.

Relatert