MØRKT: Det var mørkt på Kiwi-butikken i Askim tirsdag morgen.
MØRKT: Det var mørkt på Kiwi-butikken i Askim tirsdag morgen. Foto: Freddie Larsen

Massivt strømbrudd på Østlandet

Det massive strømbruddet fikk konsekvenser for togtrafikken og ferjen mellom Moss og Horten. I 10-tiden fikk alle husstander strømmen tilbake.

Elvias kommunikasjonssjef Morten Schau opplyser til TV 2 at strømbruddet skjedde klokken 06.56 tirsdag.

– Det medførte at 68.333 husstander mistet strømmen i Indre Østfold, Marker, Moss, Skiptvet, Vestby og Våler kommuner, sier Schau.

I 10-tiden hadde samtlige husstander fått strømmen tilbake.

Både Elvia og Statnett rykket til transformatorstasjonen på Tegneby da strømbruddet ble meldt. Årsaken til strømbruddet var en feil på transformatorstasjonen.

RAMMET: Kiwi-butikken i Askim ble rammet av strømbruddet tirsdag morgen.
RAMMET: Kiwi-butikken i Askim ble rammet av strømbruddet tirsdag morgen. Foto: Freddie Larsen

Bane Nor opplyste til NTB at også togtrafikken ble berørt av strømutfallet. Det var lavere spenning i strømanlegget deres og togene måtte kjøre saktere på strekningen, noe medførte forsinkelser.

Tegneby transformatorstasjon er ifølge Statnett sentral for både for forsyning av østlandsområdet og utveksling mot Sverige. Stasjonen er gammel og preget av hyppige feil. Statnett har i høst startet en prosess for å bygge en ny stasjon.

Strømbruddet påvirket også ferjen som frakter morgenpendlere mellom Moss og Horten. Driftssjef Bendix Klykken i Bastø Fosen sa til VG at de ikke fikk løftet opp kjørebroen til fergen.

Bastø Fosen skrev på sine nettsider at det har oppstått «noe forsinkelse» i forbindelse med strømbruddet.