TETT: Det var trangt om plassen og få munnbind i sikte under Donald Trumps valgmøte i Florida natt til tirsdag.
TETT: Det var trangt om plassen og få munnbind i sikte under Donald Trumps valgmøte i Florida natt til tirsdag. Foto: Joe Raedle/AFP

Trump-tilhengere ikke bekymret for koronasmitte: – Tror ikke på munnbind

SANFORD, FLORIDA (TV 2): Trumps første valgkampmøte siden koronasmitten kritiseres for manglende smittevern. Det tar tilhengerne hans med knusende ro.

USAs president Donald Trump var tilbake på valgkampsporet natt til tirsdag, kun elleve dager etter å ha fått påvist koronasmitte. Presidenten innledet velgermøtet med å kaste munnbind til publikum, men utover dette var det lite som minnet om smittevern.

De fremmøtte sto svært tett under arrangementet, og svært få valgte å bruke munnbindene Trump-kampanjen hadde fått tildelt.

– Ber om trøbbel

Marty Williamson har klokketro på Trump-seier i november.
Marty Williamson har klokketro på Trump-seier i november. Foto: Mathias Ask/TV 2

TV 2 var på plass under valgkampmøtet, som ble holdt i Sanford i vippestaten Florida. Som flere andre steder i USA er smittetallene på vei oppover i delstaten, og smittevernekspert Anthony Fauci mener Trump «ber om trøbbel» ved å samle store folkemengder. De fremmøtte er derimot av en annen oppfatning.

– Jeg er overhodet ikke redd for å bli smittet. Jeg er ung, så jeg tror heller ikke jeg kommer til å bli smittet. Og dersom jeg gjør det, tar jeg bare remdesivir akkurat som Trump, sier Marty Williamson til TV 2.

Remdesivir var én av behandlingene Trump mottok da han kjempet mot koronaviruset på sykehuset. Nå gleder Williamsom seg til å se presidenten tilbake i sitt rette element.

– Jeg tror han vil være som før, men sterkere. Trump er en fighter, og han vil kjempe for USA og det amerikanske folk, sier Williamson.

Viser støtte

Elizabeth Rafferty bor i Davenport, Florida. Da hun hørte at Trump ble innlagt på sykehus satt hun seg i bilen og kjørte 14 timer for å vise sin støtte til den koronasmittede presidenten.

– Jeg mener de lyver til oss om mange av smittetallene. Jeg visste at han kom til å klare seg, for man overdriver alt om dette viruset, sier Rafferty til TV 2. Under nattens folkemøte håper hun på å se mer av det samme fra presidenten.

Elizabeth Rafferty reiste fra Florida til Maryland for å støtte den innlagte presidenten.
Elizabeth Rafferty reiste fra Florida til Maryland for å støtte den innlagte presidenten. Foto: Mathias Ask/TV 2

– Vi er veldig fornøyde med ham, og veldig fornøyd med hvordan han har håndtert viruset. Ingen kunne vite hvordan man skulle håndtere noe sånt, og han gjorde sitt beste, sier Raffery. Selv er hun ikke redd for å bli smittet under nattens arrangement.

– Jeg har aldri vært bekymret for det. Jeg lever i tro, ikke i frykt. Det har eksistert virus siden tidenes morgen, men vi har aldri stengt ned verden av den grunn!, poengterer Raffery.

Var bekymret

Melanie Mallon har mistet oversikten over hvor mange Trump-møter hun har vært på, men innrømmer at nattens arrangement er ekstra spesielt.

– Jeg vil forsikre meg om at han har det bra. Det er viktig at vi støtter ham på hans første valgmøte siden koronasmitten, sier hun til TV 2.

Melanie Mellon holder avstand, men vil ikke bruke munnbind.
Melanie Mellon holder avstand, men vil ikke bruke munnbind. Foto: Mathias Ask/TV 2

Mallon forteller at hun ble svært bekymret da hun hørte nyheten om at presidenten hadde fått påvist koronasmitte.

– Han er i faresonen. Han er litt overvektig, han er 74 og ikke akkurat en ung mann. Det kunne fått et annet utfall, sier Mallon.

Selv om hun unngår å stå midt i folkemengden under nattens valgkampmøte, tar hun den potensielle smittefaren med ro.

– Det handler bare om sunn fornuft. Jeg kommer ikke til å gå med munnbind når jeg ikke står rett inntil noen, det er bare latterlig, sier Mallon.

Heller ikke 63-åringen Mike Kraicg er nevneverdig bekymret for koronasmitte. Han har tatt turen til Sanford for å høre Trumps positive budskap.

– Trump er veldig inspirerende. Jeg er svært troende, og det føler jeg Trump er også. Jeg støtter Gud og jeg støtter Trump, forteller Kraicg til TV 2.

– Tror ikke på munnbind

Mike Kraicg har ikke troen på munnbind.
Mike Kraicg har ikke troen på munnbind. Foto: Mathias Ask/TV 2

I likhet med majoriteten av de fremmøtte i Sanford velger Kraicg å droppe munnbind under valgkampmøtet.

– Jeg tror ikke på munnbind. Jeg tar sink og vitamin D, og det holder meg frisk. Jeg er 63 og har ikke fått det enda, og dersom jeg skulle få det vil det gå fint, sier Kraicg, som påpeker at han kjenner flere folk som har blitt smittet uten å bli alvorlig syke.

Trump har gjentatte ganger blitt kritisert for sin koronahåndtering, og i skrivende stund har over 215 000 amerikanere mistet livet under pandemien. Deb Sassak sier til TV 2 at det er vanskelig å forestille seg hva mer presidenten kunne gjort i kampen mot koronaviruset.

– Sammenlignet med hvordan andre land har håndtert det, synes jeg han har gjort det veldig bra. Han fikk fortgang i ting, for eksempel ved å bestille respiratorer. Alle amerikanere som trengte hjelp fikk hjelp. Hva mer kan man be ham om å gjøre?, roser Sassak.

Grøsser av Trump

Sassak identifiserer seg verken som republikaner eller demokrat, men stemte på Trump i 2016 og vil gjøre det igjen i november. Hun roser Trumps håndtering av den amerikanske økonomien, men innrømmer at det ikke er alle sider ved presidenten hun finner like tiltalende.

Deb Sassak forsøker å skille person og sak når det kommer til presidenten.
Deb Sassak forsøker å skille person og sak når det kommer til presidenten. Foto: Mathias Ask/TV 2

– Man må skille mellom sak og person. Det hender at jeg grøsser litt av personligheten hans, men vi har alle rett til å være hvem vi vil. Kanskje er det personligheten hans som lar ham være den han er?

Heller ikke hun er nevneverdig bekymret over den potensielle smittefaren under valgkampmøtet.

– Selv om jeg skulle bli smittet, tror jeg, basert på min egen forskning, at man sannsynligvis blir frisk. Man kan bli litt syk eller veldig syk, men sjansene for å dø er veldig små og veldig mye mindre enn det man trodde, sier Sassak.

Tall fra Johns Hopkins University viser at rundt rundt 2.8 prosent av kornasmittede amerikanere dør av viruset. USA har derimot svært høyt antall døde i forhold til antall innbyggere, med nærmere 66 døde pr. 100 000 innbyggere.

Relatert