Johnson: – Vi må handle for å redde liv

Mandag presenterte Boris Johnson nye koronatiltak, som fører til at hardt rammede Liverpool nå må følge spesielt strenge retningslinjer.

Ifølge The Guardian mener myndighetene at landet nå er på et kritisk tidspunkt i pandemien, og mandag ettermiddag blir det opplyst at 30 prosent av intensivplassene på britiske sykehus nå er i bruk av Covid-19-pasienter.

Mandag la britenes statsminister Boris Johnson frem et forslag til et nytt system for å håndtere koronaviruset.

Forslaget blir diskutert i nasjonalforsamlingen før det trer i kraft.

BAKGRUNN: Slik skal britene få koronakontroll før jul.

Presset helsesystem

Johnson informerte om de nye nasjonale tiltakene i Underhuset i London rundt klokken 16.30 norsk tid.

– Vi vil ikke gå tilbake til nok en nasjonal «lockdown», sa han.

Samtidig understreket han at helsesystemet er under press, og at man ikke må komme i en situasjon der man risikerer at helsetjenestene bukker under.

– Vi må handle for å redde liv, sa han.

Mandag kveld holdt Johnson en pressebriefing om tiltakene:

Trestegssystem

Det har på forhånd kommet en rekke lekkasjer til media om hva Johnson ville komme til å legge frem i Underhuset. Blant annet meldte Sky News tidligere mandag at myndighetene vil lansere et trestegssytem for videre nedstenginger med nivåene «medium», «høy» og «veldig høyt».

I Underhuset bekreftet Boris Johnson at myndighetene innfører et trestegssystem, der nivået «medium» vil dekke store deler av England, blant annet London.

I disse områdene kan ikke mer enn seks personer samles, og barer og restauranter må stenge klokken 22.

Nivået «høyt» innebærer blant annet at man skal hindre at folk sosialiserer med folk fra andre husholdninger innendørs. Birmingham og storbyfylket Greater Manchester havner på dette nivået, skriver Sky News.

Ved «veldig høyt»-nivå vil man ikke ha lov til å møte folk fra andre husholdninger verken innendørs eller på private uteplasser. På dette nivået vil også barer og puber bli stengt, så lenge de ikke opererer som restauranter. Innbyggere oppfordres også til å unngå reiser inn og ut av disse områdene.

Liverpool havner på det strengeste nivået. Ifølge Sky News er nå totalt 280 pasienter innlagt på sykehus i Liverpool med covid-19.

I sitt innlegg i Underhuset sa Johnson at det vil være en vanskelig tid for landet i tiden som kommer.

– Jeg tviler overhodet ikke på at vi vil klare dette sammen, sa han videre.

Venter flere dødsfall

Under et pressemøte mandag ettermiddag advarte professor Jonathan Van-Tam, Englands assisterende helsedirektør, om at antallet koronadødsfall forventes å stige fremover.

Ifølge The Guardian regner myndighetene med både flere døde i yngre og eldre aldersgrupper som følge av smittetrenden som har preget landet siden tidlig september.

– Vi har bakt inn flere sykehusinnleggelser, og trist nok har vi også bakt inn flere dødsfall, sier han om prognosene deres.

Nord-England rammet

Det ligger nå flere koronapasienter på britiske sykehus enn det gjorde før landet ble nedstengt i mars.

Søndag ble det meldt om 12.872 nye smittetilfeller i Storbritannia, og 10.383 av disse var i England.

Utviklingen er særlig bekymringsfull i Nord-England, der det meldes om stadig flere smittetilfeller i byer som Liverpool, Manchester og Newcastle.

Over 600.000 briter har hittil fått påvist smitte, og det har ifølge offisiell statistikk vært 58.000 dødsfall der covid-19 er nevnt i dødsattesten.

Relatert