HØSTSOL: Meteorologen lover masse sol og fine høsttemperaturer i sør den kommende uken. Foto: Heiko Junge / NTB
HØSTSOL: Meteorologen lover masse sol og fine høsttemperaturer i sør den kommende uken. Foto: Heiko Junge / NTB

Meteorologen med gladmelding: – Her blir det deilig høstvær

Spesielt én landsdel kan glede seg over været den kommende uken.

Høsten har for alvor gjort sitt inntog. Trærne har skiftet til en fargerik drakt, og gradestokken har falt.

Sør-Norge fikk kjenne på skikkelig regn og ruskevær uken som var, men nå ser det ut til at været gjør en helomvending.

Sør-Norge kan nemlig glede seg til en uke med finvær og relativt milde temperaturer, forteller meteorologen.

– Det som skjer denne uka, er at en høytrykksrygg ved Island bygger opp et høytrykk ved Færøyene tirsdag. Dette høytrykket blir liggende frem til fredag og vil gi en kjempefin uke på Vestlandet, Sørlandet og Østlandet frem til helgen, sier Lillian Bergheim, vakthavende meteorolog i Storm.

Folk lenger nord er ikke like heldige.

– Deilig høstvær

Meteorologen lover fint vær og sol i hele Sør-Norge.

– På Sørlandskysten tirsdag morgen kan det komme noe regn, men utenom det er det faktisk ikke noe nedbør i sikte frem til fredag. Det blir rett og slett en veldig fin uke i sør med deilig kaldt høstvær – uten at det er for kaldt, sier Bergheim.

På dagtid vil temperaturene ligge mellom ti og tolv grader. På natten derimot vil det bli kaldere, og temperaturene kan komme til å synke under null.

– På denne årstiden, når det er lite skyer, blir det fort kaldt på natta. Man skal ikke se vekk ifra at vi kan få nattefrost helt ned i lavlandet. Ikke ytterst på kysten, men man skal heller ikke så langt inn i landet før det kan bli nattefrost, sier hun.

På onsdag gir et kraftig lavtrykk over Polen mye vind på Sør- og Østlandet.

– Det vil bli nordøstlig kuling. Det er ikke så kraftig vind til å være på denne årstiden, men man bør kanskje tenke seg om to ganger før man drar ut med båten, sier Bergheim.

Varsler snø

I Nord-Norge tirsdag er det ventet enkeltbyger langs kysten, hovedsakelig fra Lofoten og nordover.

– I Troms og Finnmark vil det stort sett være skyet til halvskyet de første dagene. Det vil komme nedbør i form av sludd helt ned i lavlandet på morgenen før det blir noe mildere utover dagen, sier meteorologen.

Snøgrensen ligger mellom 400 og 600 meter i Nordland.

På onsdag varsler meteorologen enda mer nedbør.

– Et lavtrykk som ligger i nærheten av Svalbard bringer nedbør innover Nord-Norge. I Troms og Finnmark er det såpass kaldt at regnet vil komme som sludd og snø i indre områder. I Nordland vil det være mildere, så nedbøren vil bare komme som snø i fjellet, forteller Bergheim.

Torsdag og fredag blir også preget av bygevær i Nord-Norge, samtidig som det vil være nordavind. Temperaturen vil falle noen grader.

– Det er meldt sludd og snø i ytre og indre strøk i Troms og Finnmark. I Nordland er snøgrensa på mellom 400 og 700 på fredag, sier hun.

Vekslende vær

Møre og Romsdal og Trøndelag blir liggende midt i mellom finværet i sør og bygeværet i nord, og det vil derfor bli vekslende vær den kommende uken.

– Det blir mest opphold, men litt flere skyer og noen byger i perioder enn det som er ventet i sør, sier Bergheim.

På dagtid vil temperaturene ligge mellom syv og ti grader. Nettene vil trolig være litt mildere enn i Sør-Norge ettersom det er mer skyer.

– Mest sannsynlig vil det holde seg rundt et par plussgrader i lavlandet på natten, og dermed slipper innbyggerne unna nattefrosten, sier hun.

Relatert