Svenske luksus-karbonader

Wallenbergare er svenskenes luksusvariant av karbonader. Server med potetmos og grønne erter.

Her er kokk og vinkjenner Christer Berens sin oppskrift på Wallenbergare.

Wallenbergare er rett og slett svenske kalvekarbonader. De har fått navnet sitt fra Johan Wallenberg i finansfamilien Wallenberg. Det finnes mange varianter av denne retten. Christers lille vri er å tilsette litt tomatpuré for å tilføre litt syrlighet. Hvor mye man skal steke Wallenbergarne er en smakssak, Christer liker dem best når de er svakt rosa i midten/kjernen.

Christer har byttet ut kalvfarsen med en blanding av karbondedeig og kvernet svinekjøtt/medisterdeig.

Dette trenger du:

  • 300 gr karbonadedeig
  • 300 g kvernet svinekjøtt/medisterdeig
  • 3 dl matfløte
  • 3 eggeplommer
  • 1 ss tomatpuré
  • ½ ts muskatnøtt
  • ½ ts allehånde
  • Salt, pepper
  • Brødrasp
  • Smør til steking

Brunet smør:

  • 4 ss smør
  • 2 ts hakket persille

Slik gjør du:

Bland kjøttet godt sammen med eggeplommene. Spe med fløte, og elt inn salt og krydder. Sett farsen i kjøleskap minst en halvtime, gjerne over natten. Form små karbonader, ca. 1 1/2 cm tykke og vend dem i brødrasp. Stek i panne på middels til høy varme, ca. 4 minutter på hver side. Kan med fordel halvstekes og ferdigstekes i ovnen.

Varm smør i en kasserolle under omrøring til det blir lett brunt. Tilsett hakket persille og hell over biffene ved servering.

Server med potetstappe og med smørkokte grønne erter.

Christer Berens drikkeforslag:

Vin, for eksempel italienske vin (Valpolicella eller Dolcetto fra Piemonte) eller lyst øl, med eller uten alkohol.

Relatert