JUBEL: Tomoe Zenimoto Hvas etter å ha vunnet 100 meter medley.
JUBEL: Tomoe Zenimoto Hvas etter å ha vunnet 100 meter medley. Foto: Skjermdump Dplay

Svømme-Tomoe knuste verdens beste og jublet vilt

Tomoe Zenimoto Hvas tok sin største svømmeskalp noensinne.

Tomoe Zenimoto Hvas overrasket svømme-verden da han vant 100 meter medley under International Swimming League-stevnet i Budapest lørdag. For det var ikke hvem som helst som var i feltet.

Verdensrekordholder Vladimir Morozov måtte strekke våpen mot Zenimoto Hvas' sterke avslutning. Morozov ledet etter butterfly- og ryggsvømmingen halvveis, men nordmannen overtok teten på brystsvømmingen og holdt unna på crawl-delen.

Det forteller litt om prestasjonen. Russeren har flere VM-medaljer på 50 meter fri på merittlisten.

Morozov er en av svømmesportens største stjerner, og har vært nærmest utilnærmelig på 100 meter medley de siste årene.

– Det var en helt sinnssyk følelse og en veldig bra dag, sier Zenimoto Hvas til TV 2.

– Jeg har gradvis fått større selvtillit i løpet av konkurransene, og jeg har skjønt at de jeg svømmer mot ikke er uslåelige. Jeg hadde troen på at jeg kunne slå ham.

Ikke rart at Hvas jublet hemningsløst etter å ha slått hånden i veggen først. Bonusen er også 2400 dollar (23.000 kroner) i premiepenger. Det kommer godt med etter en lang koronapause.

– Jeg føler meg veldig heldig og privilegert som får lov til å delta her, konkurrere og ha muligheten til å tjene litt penger. Det er ikke så mange andre svømmestevner der man kan det. Spesielt nå.

Tiden ble 51,82, ett tidel bak den nordiske rekorden Hvas satte forrige helg. Den gangen ble han akkurat slått av nettopp Morozov, som denne gangen var i mål 16 hundredeler bak. Det er en klar seier på en så kort distanse.

Hvas' triumf gjør ham til den andre* nordmannen som går til topps i den prestisjetunge nysatsingen International Swimming League. 20-åringen konkurrerer for Los Angeles Current i stevneserien der stjernesvømmere er satt sammen i ulike lag - og der det handler om å samle poeng til laget.

(* I en tidligere versjon av dette artikkelen stod det første. Det riktige er andre. Henrik Christiansen vant 400 meter fri forrige sesong.)

Lagkamerat Will Licon hyllet Hvas med å peke på ham som «the man».

– Det er veldig nytt og en god opplevelse å være med på laget her. Det gjør at jeg jubler mer for seieren også. Jeg feirer for og med laget, og å ha sikret dem poeng. Jeg har aldri vært med på en slik type lag, der man har så stort fokus på å bygge det laget. Svømming er jo en individuell sport, men ikke her.

Senere lørdag ble Bærum-svømmeren nummer sju på 400 meter medley (4.09,90).

LA Current har sikret seg en plass i semifinalen i konkurransen i Budapest. Det betyr at Zenimoto Hvas ikke kommer hjem til NM i november.

Hvas-seieren følger opp en sterk fredag for norsk svømming. Under Nordsjøstevnet i Stavanger ble det satt tre norske rekorder:

Ingeborg Vassbakk Løyning knuste den tidligere rekorden på 50 meter rygg med over sekundet da hun svømte inn til sterke 26,47.

Malene Rypestøl slettet en av Irene Dalbys rekorder da hun svømte 800 meter fri på 8.24,43. Dalbys rekord på 8.26,81 har stått siden 1991.

Niksja Stojkovski er norges raskeste mann i vann gjennom tidene, og forsterket den posisjonen da han han forbedret rekorden på 50 meter fri fra 21,61 til 21,57.

Relatert