Lars Lagerbäck hadde en tøff dag på jobben mot Serbia torsdag kveld.
Lars Lagerbäck hadde en tøff dag på jobben mot Serbia torsdag kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Lagerbäcks posisjon er ikke et tema hos NFF

Etter tapet for Serbia sa Lars Lagerbäck at han var klar til å tre til side dersom NFF ønsket det. Det ønsker de ikke.

Etter at drømmen om EM var knust fikk Lars Lagerbäck spørsmål om fremtiden sin i jobben.

– Skulle arbeidsgiveren synes at jeg ikke bør lede laget lenger, eller om jeg selv kommer til det samme, så har jeg intet problem med å tre til side. Men det er litt tidlig å sitte her i kveld og snakke om det. Jeg kommer ikke til å avgå i kveld, antar jeg iallfall. Først vil jeg sørge for at vi får to seirer i nasjonsligaen, sa landslagssjefen torsdag kveld.

Men arbeidsgiveren har ingen planer om å få ny landslagstrener. Men fotballpresident Terje Svendsen forstår at spørsmålet kommer opp.

– Det er sånn fotballen er. Det er kort vei mellom å bli geniforklart og bli kalt udugelig. Det var en dårlig kamp i går, så vi er alle naturligvis skuffet, sier Svendsen til TV 2 fredag.

– Det (Lagerbäcks posisjon) er ikke noe tema. Det er det ikke. Det er ikke noe tema som vi diskuterer. Det som er viktig nå er at Lars leder laget. Vi har fire viktige kamper igjen i høst. Først to nå, så to kamper i november igjen. Det er viktig at vi har fokus på de kampene som skal spilles, understreker fotballpresidenten.

– Lagerbäck selv påpekte at det var for tidlig å snakke om posisjonen hans i går kveld. Hva tenker du om det?

– Ja, det var definitivt for tidlig. Han var selv skuffet. Laget var skuffet. Det er ikke noe å legge skjul på at det var en tung kveld etter kampen i går.

Derfor mener NFF at Lagerbäck rett mann

Generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt, understreker at de håper å nå målet om VM i 2022 og at han tror Lagerbäck er riktig mann til å ta Norge dit.

– Hvis vi skal oppsummere Lars sin fireårige periode så langt, så har det vært en periode med veldig fin utvikling. Ikke minst har det kommet mange nye, unge, gode fotballspillere til, som har etablert seg internasjonalt og som har blitt viktig for det norske landslaget. Den utviklingen vil helt sikkert fortsette, så sånn sett har vi, under Lars sin ledelse frem til nå, lagt et svært godt grunnlag for de årene som kommer, sier Bjerketvedt til TV 2.

– Det skjer jo gang på gang at man mislykkes når det gjelder som mest. Gjør man noe for å se på hvorfor det blir slik?

– Jeg kan jo ikke nekte for det at vi har vært igjennom denne situasjonen tidligere, også i playoff-kamper. Det er jo nå 20 år siden sist vi var i et mesterskap. Hvordan vi skal håndtere det fremover og bli enda flinkere neste gang vi får muligheten, får vi bruke tid på å evaluere og forhåpentligvis komme fram til gode ideer.

– Spilte ikke som vi skal gjøre

For tiende gang på rad går sommerens EM-sluttspill uten norsk deltakelse. Norges marerittrekke i omspill ble forlenget torsdag, med det sjuende tapet av like mange mulige.

– Vi har ikke den mentale styrken som skal til for å håndtere slike kamper, sa Lagerbäck og pekte på Serbias erfaring og spillsikkerhet.

– Vårt problem er at vi får noen dypdykk i visse kamper. Vi så det også i EM-kvalifiseringen mot Sverige og Romania. Noen ganger blir det bråstopp. Selv om motstanderen fungerer bra, må vi ikke bli passive. Vi brukte den lille tiden vi hadde til å forberede hvordan vi skulle framstå, men det hjalp ikke. Vi spilte ikke som vi skal gjøre, forklarte Lagerbäck.