SVINDLET KLESBUTIKK: Tre personer er tiltalt for bedrageri etter flere dyre handleturer i fjor sommer. Politiet mener de tre personene bevisst forledet de ansatte i butikken.
SVINDLET KLESBUTIKK: Tre personer er tiltalt for bedrageri etter flere dyre handleturer i fjor sommer. Politiet mener de tre personene bevisst forledet de ansatte i butikken. Foto: Fredrik Hagen

Handlet klær for nesten en halv million - uten penger på kortet

En kvinne og to menn er i Oslo tingrett tiltalt for å ha svindlet til seg klær, vesker og sko for til sammen 453.550 kroner fra en luksusbutikk i hovedstaden.

På to ulike dager i midten av juli i 2019 var tre personer innom klesbutikken Cavour Woman i Prinsens gate i Oslo sentrum.

På de to besøkene handlet de for til sammen 453.550 kroner. Det eneste problemet var at de ikke hadde nok penger til dette på kortet.

Nå er de tiltalt for grovt bedrageri.

Politiet mener at de med viten og vilje lurte butikkens ansatte til å tro at de hadde nok penger til å gjennomføre kjøpene.

Alle nekter straffskyld, og ifølge TV 2s opplysninger hevder de tiltalte at det var butikken som lurte dem.

Politiet mener derimot at det er de tiltalte som skal stå ansvarlig for den noe utradisjonelle måten å gjennomføre kjøpet på.

– Utover at alle sammen nekter straffskyld, så ønsker jeg ikke å kommentere denne saken, sier en av forsvarerne, Kim Gerdts.

Betalte med reserveløsning

Det er en 32 år gammel kvinne og to menn på 24 og 25 år som er tiltalt for bedrageriene. De skal ha gjennomført kjøpene ved å bruke bankterminalens reserveløsning.

TV 2 har tidligere omtalt lignende metoder, der svindlerne ofte opptrer i par. Det fungerer gjerne ved at en av svindlerne distraherer butikkens ansatte, samtidig som den andre drar ut bankterminalens ledninger.

Da vil terminalen gå i offline-modus, og bankkortet vil gå på reserveløsning.

Det er kun tillatt å benytte denne løsningen når terminalen har tekniske problemer. Reserveløsningen fungerer ved at det skrives ut en debiteringsnota, som kjøper skal signere.

Denne lappen blir å anse som et verdipapir, og i dette tilfellet er det i Sparebank1 som blir sittende igjen med tapet.

Flere titalls transaksjoner

Reserveløsningen kan kun brukes på lavere transaksjoner. Hvis beløpet som skal betales offline er over 1.500 kroner, skal butikken innhente manuell autorisasjon for dekning på konto.

Er beløpet mindre står banken ansvarlig.

Ut i fra det TV 2 får opplyst, har det i dette tilfellet ikke vært gjennomført enkelttransaksjoner på mer enn 10.000 kroner av gangen.

Det betyr at det totalt er gjennomført minst 46 transaksjoner for å nå totalsummen på 453.550 kroner.

Det er gjennomført tre ulike kjøp, der de står tiltalt for ett hver:

  • Den 24 år gamle mannen er tiltalt for ett kjøp på 237.128 kroner.
  • Den 25 år gamle mannen er tiltalt for ett kjøp på 61.490 kroner.
  • Den 32 år gamle kvinnen er tiltalt for ett kjøp på 154.932 kroner.

24-åringen og kvinnen på 32 år er begge tiltalt for grovt bedrageri. Den 25 år gamle mannen, som skal ha gjennomført kjøpet på 61.490 kroner, er kun tiltalt for bedrageri.

På debiteringsnotaene har de tiltalte signert med navn, adresse og telefonnummer. Dette er etter det TV 2 forstår en viktig del av bevisene som skal legges frem i retten.

Saken skulle egentlig gått for Oslo tingrett fra 14. oktober, men ble utsatt på grunn av sykdom. Ny dato er satt til 13. januar, og tingretten har satt av tre dager til gjennomføringen.

Relatert