Skal du ha ny spillkonsoll til jul, kan du allerede være for sent ute

Endelig er ventetiden over. Etter sju år lanserer Sony og Microsoft helt nye spillkonsoller i november. Men hvilken bør du velge?

Ikke bli overrasket dersom barna dine ønsker seg en ny PlayStation eller Xbox til jul. For nå i november lanserer begge disse spillgigantene nye konsoller som både er kraftigere og bedre enn dagens versjoner.

Men har du ikke allerede bestilt, må du smøre deg med tålmodighet. Interessen har vært enorm og ventelistene er historisk lange.

– Det er første gang på sju år det kommer noe nytt, så dette er en ganske stor begivenhet, sier redaktør i DinSide.no, Bjørn Eirik Loftås, til God morgen Norge.

Se hele intervjuet øverst i saken!

PlayStation 5 og Xbox

– PlayStation 5 lanseres 19. november og kommer i to versjoner. Den ene med diskdrev som leser Blu-ray-disker og en som er digital der du laster ned spillene fra nettet. Den dyreste vil koste 6000 kroner, mens den digitale koster tusenlappen mindre, forklarer Loftås.

NYHET: Den nye PlayStation 5 lanseres 19. november
NYHET: Den nye PlayStation 5 lanseres 19. november Foto: Sony

Xbox' nye spillkonsoller lanseres 10. november og kommer også i to utgaver, en med diskdrev og en digital.

– Xbox Series X med «platespiller» blir den største og kraftigste og vil koste 5500 kroner, mens den digitale Series S er noe enklere og med lavere oppløsning og vil koste 3300 kroner, sier Loftås.

Hva er nytt?

Det har altså gått sju år siden PlayStation 4 og Xbox One ble lansert. Mye har skjedd på disse sju årene.

– Det vi ser er at disse nye konsollene åpner for enorme muligheter vi ikke har sett før, sier Loftås.

NYHET: Xbox Series X/S lanseres 10. november.
NYHET: Xbox Series X/S lanseres 10. november. Foto: Microsoft

Spillene blir nå så realistiske og detaljrike at vi nesten kan få problemer med å se hva som er forskjellen på virkelighet og spill. Dette gjør at vi kommer til å se ganske spektakulære spill i fremtiden.

En ulempe med å kjøpe ny spillkonsoll kan være at du ikke får brukt dine gamle spill. Dette har både Sony og Microsoft tenkt på.

– Har du PlayStation 4-spill fra før, kan du også bruke disse også på den nye PlayStation 5. På den nye Xbox som snart kommer, er det enda enklere. Her kan du spille alle spill fra alle de tidligere generasjonene, forklarer han.

Leveringsproblemer

Forhåndssalget av PlayStation startet i september og enkelte butikker skal ha gått tomme på bare få minutter.

– Pågangen har vært helt ekstrem for begge disse konsollene og det henger nok litt sammen med den situasjonen verden er i nå. Dette påvirker også produksjonen. Bestiller du en PlayStation 5 i dag, kan det hende du ikke får den før i april 2021, sier Loftås. Dette har aldri skjedd før.

KONKURRENTER: Dette er de to nye spillkonsollene som konkurrer mot hverandre.Foto: Sony/ Microsoft

– Xbox derimot kan du nok få før jul, hevder Loftås.

Bjørn Eirik Loftås sier han ikke spiller så mye. Men disse konsollene er mer enn enn spillboks.

– Har du diskdrev, så kan du spille av Blue-rayfilmer på den og den støtter strømmetjenester. Det betyr at du kan bruke spillkonsollen til å se på Netflix og alle de andre strømmeappene rett på konsollen, sier han.

Men hva bør man velge?

Så er det valgets kval, hva bør man velge.

– Har du PlayStation 4 fra før og har mange spill fra før av på plate ville jeg ha valgt ny PlayStation med «platespiller», sier Loftås.

– Og har du Xbox fra før, ville jeg på samme måte ha valgt Xbox igjen den fordi den støtter alle de gamle spillene, sier han.

– Har du ingen av delene fra før, ville jeg valgt Xbox, fordi den er enklere å få tak i, den er billigere og den er bittelitt kraftigere enn PlayStation, sier Loftås.

Relaterte