Forlot sykehuset for å hilse på tilhengere

Donald Trump tok seg en pause fra sykehusoppholdet for å hilse på tilhengerne som var samlet utenfor. En overlege ved sykehuset stempler lufteturen som «uansvarlig» og «galskap».

Etter at han offentliggjorde at han var blitt smittet av koronaviruset, har Trump jevnlig tatt til Twitter for å oppdatere folket på hvordan han har det.

Søndag la presidenten ut en video hvor sa at han ville gå ut en tur for å hilse på tilhengerne hans, som har slått leir utenfor Walter Reed-sykehuset hvor han har vært innlagt.

– De har vært der lenge. De har Trump-flagg og elsker landet vårt. Jeg sier ikke dette til noen andre, men jeg planlegger et lite overraskelsesbesøk. Kanskje jeg kommer dit før dere rekker å se meg, sier han.

Hilste på tilhengere

Presidenten holdt ord, og ble kort tid senere sett vinkende fra en SUV som sirklet utenfor sykehuset.

Sammen med en kortesje av Secret Service-agenter hilste den koronasmittede presidenten på tilhengere utenfor Walter Reed-sykehuset.

Trump-tilhengere var svært fornøyd med å se sin mann tilbake i aksjon.
Trump-tilhengere var svært fornøyd med å se sin mann tilbake i aksjon. Foto: Carlos Vargas/AP Photo

De oppmøtte var storfornøyd med overraskelsesbesøket, og svarte med å vinke tilbake med bannere og Trump-flagg i støtte til presidenten. Ikke alle er like begeistret.

Slaktes av lege

Overlege ved Walter Reed-sykehuset, Dr. James Phillips, skriver i en twittermelding at presidentens SUV er hermetisk tettet. Dette for å begrense faren for at presidenten blir utsatt for kjemiske angrep.

Ifølge Phillips vil dette imidlertid bety at det er en stor risiko for at Trump kan ha smittet alle som satt inne i bilen.

– Risikoen for å smitte andre med viruset der inne, er så høy som den får blitt, om man ser bort i fra smitterisikoen under medisinske inngrep. Uansvarligheten er forbausende, skriver legen.

– Alle som befant seg i den bilen under den fullstendig unødvendige drive-by-hilsenen må nå i karantene i 14 dager. De kan bli syke. De kan dø. Kun for Trumps politiske spill. Dette er galskap, avslutter Phillips.

Tror Trump har siste ord

Overlegen gjentar kritikken i et intervju med New York Times. Her stiller han også spørsmål om hvem som har siste ord i behandlingen av presidenten.

– Når går dette fra å være et forhold mellom lege å pasient, til å bli et forhold mellom øverstkommanderende og en underordnet? Hvilke leger bestemte at dette kunne skje? spør Phillips.

Han understreker at lufteturen aldri ville vært gjennomført om det hadde vært snakk om en annen pasient.

– Min første tanke var at han kanskje ble overført til et annet sykehus, legger overlegen til.

Strider med retningslinjer

Det hvite hus forsvarer avgjørelsen, og sier nødvendige forholdsregler ble tatt.

– Turen ble klarert av det medisinske apparatet som trygg å gjennomføre, sier pressetalsmann Judd Deere i en uttalelse.

Lufteturen er i strid med amerikanske helsemyndigheters retningslinjer.

Ifølge Centers for Control Disease and Prevention (CDC) bør koronasmittede amerikanere unngå kjøreturer, så langt det lar seg gjøre.

– Transport og bevegelse av en pasient med koronasmitte bør begrenses til tilfeller som er medisinsk nødvendig, skriver CDC på sine hjemmesider.

– Lært masse

Presidenten har tidligere vært skeptisk til omfanget av koronaviruset, Under presidentdebatten kritiserte han Joe Biden for å bruke munnbind, mens han kun timer før det positive prøvesvaret erklærte at slutten på pandemien «er i sikte».

Nå har pipen fått en annen lyd, og Trump sier at koronasmitten har lært ham masse om viruset som har tatt livet av over 200.000 amerikanere.

– Det har vært en fantastisk reise. Jeg har lært masse om viruset. Dette er den ekte skolen, ikke «bok-skolen». Jeg forstår det nå, det er et interessant fenomen, og jeg vil fortelle dere om det.

Relatert