VARMT: Gradestokken krøp over 20 grader torsdag flere steder i Vestland og Møre og Romsdal. Bildet viser Stranda, som var et av de varmeste stedene i Norge torsdag. Foto: Luftambulansen
VARMT: Gradestokken krøp over 20 grader torsdag flere steder i Vestland og Møre og Romsdal. Bildet viser Stranda, som var et av de varmeste stedene i Norge torsdag. Foto: Luftambulansen

Her blir det uvanlig varmt i helgen – og her skal det bøtte ned

Store deler av Norge kan nyte sol og varme temperaturer de kommende dagene. I en landsdel ventes det samtidig 70 millimeter regn på 12 timer.

Mange er på vei inn i den siste helgen av høstferien, mens andre er på vei inn i ferien. Folk på ferie i store deler av landet kan glede seg over opphold og uvanlig milde temperaturer i helgen.

– På Vestlandet blir det sol og veldig fint vær, særlig i de ytre strøkene, sier Olav Krogsæter, som er vakthavende meteorolog hos Storm.

Gradestokken, som viste 21 grader torsdag i Bergen, vil trolig holde seg mellom 15 og 20 grader på Vestlandet hele helgen.

– Det er litt spesielt. I september klatret ikke gradestokken over 20 grader en eneste gang, sier han.

Fint i nord

Men godværet stopper ikke der. Også lenger nord spås det fine dager i helgen, selv om det ikke blir like varmt som på Vestlandet.

– I Nord-Norge blir det sol og relativt milde temperaturer. Temperaturene i Bodø og Tromsø vil ligge mellom 10 og 15 grader, noe som også er relativt mildt for oktober. Lenger nord blir det litt kjøligere igjen, sier Krogsæter.

Alle kystbyene på vestsiden av Norge vil kunne nyte finvær i helgen.

REGN: Hvis du planlegger å gå tur i Oslo på søndag, kan det være smart å ta med en paraply. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
REGN: Hvis du planlegger å gå tur i Oslo på søndag, kan det være smart å ta med en paraply. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: Stian Lysberg Solum

70 millimeter regn

– Vi koser oss litt i Bergen nå. Vi kan nyte sol og 20 grader mens det blir klissvått i Oslo, sier Krogsæter.

Meteorologen peker nemlig ut Østlandet som den klare værtaperen.

– Helgen starter med grått vær og litt nedbør på Østlandet, før det blir skikkelig klissvått på søndag. Da er det ventet at det kan komme oppimot 70 millimeter regn, og det er utrolig mye nedbør, sier meteorologen.

Meteorologene har sendt ut gult farevarsel for regn, og mest utsatt er Øst-Agder og Telemark østover til Oslofjorden.

I tillegg advarer Varsom mot at flom- og jordskredfaren er satt til gult nivå søndag.

Farevarsel for vind

Sørlandet slipper ikke unna regnet heller.

Der er det ventet skyet vær gjennom helgen og perioder med nedbør. Sør-Østlandet vil få mest regn.

– Søndag blir den våteste dagen i helgen også her, sier Krogsæter.

I tillegg har Meteorologene sendt ut gult farevarsel for lokalt kraftige vindkast i Rogaland og i indre strøk av Hordaland.

– Det ventes at utsatte plasser kan få vindkast på 27 til 30 meter i sekundet fra lørdag til søndag. Sikre løse gjenstander! oppfordrer instituttet.

Krogsæter advarer folk som planlegger å dra ut med båten.

– Dette er ikke vær for småbåtfolk, sier han.

Relatert