Lammefilet med kremet sopp

Dette er skikkelig god høstmat. Du kan også bruke filet av hjort, elg eller reinsdyr. Server med rosenkålblader og poteter etter ønske.

Denne retten smaker like godt servert med kokte poteter, ovnsbakte eller en hjemmelaget potetmos.

Oppskriften er til 4 personer.

Dette trenger du:

  • Ca. 800 g filet av lam, reinsdyr, hjort eller elgfilet, ytre eller indrefilet
  • Nøytral olje og smør til steking
  • 1 kvist frisk timian og/eller rosmarin
  • Salt, pepper

Kremet sopp med tyttebær:

  • Ca. 400 g sopp
  • 2 sjalottløk
  • 2 ss smør
  • 2-3 dl Rørosrømme
  • 1-2 ts soppsoya/Fungi eller Soppgleder
  • Salt, pepper
  • Timian
  • 1-2 dl tyttebær
  • 10-12 stk rosenkål
  • Vann og salt
  • Smør til koking av rosenkål

Slik gjør du:

Legg kjøttet i romtemperatur til temperering før steking. Forsett med å forberede rosenkål.

Rosenkål: Kan tilberedes i god tid før kjøttet stekes. Skjær av det nederste grove stilkfestet, dypp rosenkålen i kokende lettsaltet vann i et par minutter. Ta opp og løsne ett og ett rosenkålblad. Dypp eventuelt i kokende vann på nytt hvis de innerste bladene er vanskelig å løsne. Legg bladene i iskaldt vann, da beholdes den friske fargen. Ta opp kålbladene og legg på kjøkkenpapir slik at overflødig vann trekkes ut. Rett før servering legg rosenkålbladene i en vid panne med litt smør (ikke brunet). Lå kålen bli lun i smøret. Server med tyttebær.

Kremet sopp: Rens og del sopp i mindre biter. Legg sopp i tørr panne og stek lett/surr til væsken fra soppen er kokt inn. Tilsett smør og finhakket løk og rørestek i 3-4 minutter. Tilsett rømme eller fløte, kok til en fyldig konsistens. Smak til med salt, pepper, soppsoya og eventuelt litt timian. Blir soppstuingen stående vil den tykne, tilsett eventuelt litt melk eller vann før servering. Smak til.

Lammefilet: Varm nøytral olje i en stekepanne, tilsett smør og la smøret slutte å bruse før kjøtt, frisk timian eventuelt rosmarin legges i pannen. Brun kjøttet og øs stekefett over kjøttet ved bruning. Stek i 3-4 minutter på hver side for middels tykk lammefilet.

La kjøttet hvile 10 -12 minutter før det skjæres opp.

NB: Tykkelsen på fileten bestemmer steketiden!