Tvunget til drastisk valg etter 22 år

Maren Lundby (26) må lære seg noe helt nytt foran kommende sesong.

«»Vi møter den olympiske mesteren fra 2018, på Lillehammer en kald høstdag i oktober. Her trener hun mot det som blir en spesiell sesong.

Lundby har løst et mysterium, men løsningen har ført til at hun tvinges til å lære seg noe hun aldri har gjort før.

Tidligere i høst skrev TV 2 at 26-åringen endelig hadde funnet ut hvorfor hun hadde slitt med smerter i kneet i fem år. Hun fikk, kanskje litt ironisk, diagnosen «jumpers knee» og måtte legge om treningsprogrammet totalt opp mot sesongstart for å unngå belastning på kneet.

En av endringene er dramatisk for en hopper.

– Jeg har begynt å trene nedslag på det andre beinet. Det kan være en løsning å la venstrebeinet hvile, for det er den gjentatte belastningen over tid som kan være skummel, forteller Lundby til TV 2, mens hun gjør tekniske øvelser inne i ærverdige Håkons Hall.

TERPING: På grunn av smertene i kneet må 26-åringen trene mer utenfor hoppbakken denne høsten. Da blir det mange timer med terping på teknikken innendørs.
TERPING: På grunn av smertene i kneet må 26-åringen trene mer utenfor hoppbakken denne høsten. Da blir det mange timer med terping på teknikken innendørs. Foto: Elin Flaglien Borud/TV 2.

– Det har blitt nok

Helt siden Toten-jenta var fire år har hun satt nedslag med venstre bein. Da tar det tid å lære kroppen noe annet.

Lundby forteller at det nye nedslaget føles nesten mer naturlig enn hun hadde trodd, men hun har fortsatt til gode å teste det ut i bakken.

– Jeg vurderer seriøst å bytte, for det kan hende at det har blitt nok. Jeg har hoppet på ski i 22 år, og satt hvert eneste nedslag ned venstrebeinet. Det blir litt belastning over tid. Så kanskje jeg nå skal ta 22 nye år med høyrebeinet foran, sier 26-åringen og ler.

AMBISIØS: Maren Lundby har vunnet verdenscupen sammenlagt tre sesonger på rad, og mener at denne endringen ikke vil hemme henne i sesongen som kommer.
AMBISIØS: Maren Lundby har vunnet verdenscupen sammenlagt tre sesonger på rad, og mener at denne endringen ikke vil hemme henne i sesongen som kommer. Foto: Magnus Kaslegard/TV 2.

– Hvor uvant er det for en skihopper å plutselig skulle sette nedslag med "feil" bein?

– Det høres jo ganske enkelt ut, men når du har gjort det så mange ganger på den måten så er det jo litt annerledes å plutselig sette høyre beinet foran. Men jeg tror at hvis du terper nok på det så må jeg få det til å bli en vane også. Så det burde gå bra. Kanskje jeg kan bytte på i første og andre omgang, sier hun med et smil.

– Kanskje du får bedre stil hvis du bytter bein?

– Ja, det var jo noen som byttet bein i forhold til hvor dommerne stod. Hva som tar seg best ut i forhold til dommertårnet. Så det kan være en idé. Jeg mangler fortsatt 20-tallet i stil på CV-en, så det hadde vært bra.

TEAM: Jermund Lunder er assistenttrener på landslaget, og Lundbys personlige trener. Sammen med Alexander Henningsen jobber de for å finpusse teknikken til hoppdronningen.
TEAM: Jermund Lunder er assistenttrener på landslaget, og Lundbys personlige trener. Sammen med Alexander Henningsen jobber de for å finpusse teknikken til hoppdronningen. Foto: Elin Flaglien Borud/TV 2.

Annerledes sesongoppkjøring

«Jumpers knee» er ingen ukjent diagnose for idrettsutøvere. Martin Ødegaard har blant annet slitt med med samme skade i lengre tid, og 21-åringen måtte senest melde forfall til landslagskampene i august på grunn av kneet.

Lundby vet at dette er noe det er vanskelig å bli helt kvitt, og at det ikke finnes noen «quick fix». Derfor må hun smøre seg med tålmodighet, og legger ned langt færre timer i hoppbakken denne høsten. For å la kneet hvile. Isteden fokuserer hun på å forbedre teknikken.

– Sesongoppkjøringen blir litt annerledes, med litt mindre hopping og litt annen type trening. Jeg må ta det ganske rolig for å få ned litt smerte, og prøve å bryte mønsteret. Også blir det å bygge seg gradvis opp igjen til vanlig trening. Øke belastningen veldig forsiktig, så jeg ikke får noe tilbakefall. Det er vel det som kjennetegner behandlingen, forklarer hun.

HØYRE: Her trener Lundby på nedslag med høyre foran foran.
HØYRE: Her trener Lundby på nedslag med høyre foran foran. Foto: Elin Flaglien Borud/TV 2.

Samtidig klarer 26-åringen å se det positive i et alternativt treningsopplegg.

– Jeg har en del ting å hente på teknikk, som jeg kan jobbe med på andre måter. Det kan gi motivasjon å gjøre ting litt annerledes, sier hun og legger til;

– Det er ikke noe krise, men jeg prøver å være litt smart så jeg ikke må slite med det her i mange år fremover. Hadde det vært OL eller VM i dag hadde jeg hoppet på ski. Så jeg tror ikke det kommer til å hemme meg denne sesongen, mener hun.

Relatert