Dette er de beste pappvinene

Over halvparten av all vin som selges på Vinmonopolet er pappvin, men hvilken er den aller beste pappvinen? Sommelier Liora Levi gir oss svaret.

Nesten 60 prosent av all vin som blir omsatt i Norge, er pappvin. Her er Norge i særklasse – kun slått av svenskene.

God morgen Norge utfordret vinkjenner Liora Levi til å plukke ut fire pappviner og en alkoholfri favoritt til kalde høstdager – alle i en praktisk 3-liters kartong.

Hvitvin på boks:

1. Weingut Maximin Grünhaus - Maximin Riesling 2019, Mosel, Tyskland, kr 484,90 (Best.utv.)
– Det er en frisk og halvtørr riesling som er nydelig alene, men fantastisk god til spicy mat/asiatisk, tenk fredagstaco og halvfaste oster som brie og camembert, foreslår Levi.

2. Brocard Petit Chablis 2019, Burgund, Frankrike, kr 629,90 (BU)
– Chablis en en favoritt blant nordmenn og nå får du den også på boks. Tørr og syrlig hvitvin som er den perfekte aperitiff og ikke minst vanvittig god til alt fra havet, hevder Liora.

Rødvin på boks:

1. Alamos Malbec 2019, Mendoza, Argentina, kr 459,90 (test/basis)

– Fyldig rødvin med smak av moden frukt som passer godt til biff og andre kjøttretter, også fin kosevin foran peisen i høst.

2. Natural Selections Domaine le Garrigon Côtes du Rhône, Rhône, Frankrike, kr 529,90 (basis)
– Frisk og smaksrik rødvin topp egnet til høstens viltretter og ikke minst til sopp og gryter.

Alkoholfritt på kartong:

Dyre Gård Eplemost, Viken, Norge, kr 149,50
– Eplemost er et flott alternativ til alkoholfri drikke til mat i tillegg til at det er en suveren tørstedrikk. Server kjølig og husk å riste godt før du skjenker, sier Liora Levi.

Er pappvin like bra som på flaske?

Når man kjøper vin på kartong, er det viktig å legge merke til tappedatoen. Denne bør ikke være mer enn seks måneder gammel.

– Årsaken til dette er at vin tappet på poser i kartong oksiderer raskere enn tilsvarende vin på glassflaske. For å øke holdbarheten tilsettes det derfor mer svovel i vin på boks. Sjekk derfor tappedatoen som skal stå på boksen, forklarer hun.

– Men når boksen først er åpnet, er det noen regel på hvor lenge kan den stå åpnet?

Ja, helst ikke lenger enn tre uker, hevder Levi. Etter tre uker synker holdbarheten betraktelig.

Oppbevarer du pappvinen kjølig, vil den holde seg bedre og lengre.

Relatert