Saftige eplesnurrer og hveteboller

Denne deigen krever ingen forheving og kan brukes til flere ting. Her lager Wenche eple- og kanelsnurrer på bestemors måte.

Disse eplesnurrene er enkle og lage og skal kun heve etter de er satt på stekebrettet. Les gjennom hele oppskriften før du setter i gang.

Oppskriften gir ca. 20 eplesnurrer og kan gjerne dobles.

Dette trenger du:

  • 5 dl melk (gjerne H melk) eller melkerstattning som tåles (eventuelt vann)
  • 1 ½ dl flytende Melange (eventuelt flytende Melange uten melk)*
  • 125 g melis
  • 1 egg (kan sløyfes for som ikke tåler egg)
  • 50 g fersk gjær eller tørrgjær
  • Ca. 750 g hvetemel
  • 3/4 ts kardemomme
  • 1/5 ts salt

Eplefyll:

  • 3–4 epler uten skall
  • 2-3 ss sitronsaft
  • Brunt eller hvitt sukker
  • Kanel
  • Flytende Melange til pensling*

Slik gjør du:

Hell melk, flytende Melange og melis i en kasserolle, visp sammen og varm opp til kokepunktet. Hell over i en bakebolle.

Avkjøl blandingen til den er fingervarm. Sett eventuelt kasserollen ut hvis det er kaldt/snø eller i kaldt vann i oppvaskkummen.

Rør gjæren ut i den fingervarme blandingen. Tilsett hvetemel (start med 700 g), kardemomme, salt og egg. Elt sammen. Tilsett eventuelt mer mel til du får en glatt og smidig, ikke for fast deig som slipper bakebollen. Deig skal ikke forheves.

Del eplene i små terninger, tilsett sitronsaft, sukker og kanel. Smak deg fram med sukker, avhengig av hvor søte eplene er.

Ta deigen ut på et bakebord, elt sammen og del deigen i to emner.

Kjevle ett og ett emne ut til et rektangel. Pensle lett med flytende Melange. Fordel halvparten av epleblandingen på det utkjevlede emne, dryss eventuelt med litt mer sukker og kanel. Rull deigen sammen (fra langsiden), skjær i skiver (som til kanelboller) og sett på bakepapirkledd stekebrett. Kjevle ut det andre emne fyll og del på samme måte og sett på bakepapirkledd stekebrett. Dekk med kjøkkenhåndkle og sett lunt til heving, i ca. 2 timer.

Stek på midterste rille i varm stekeovn ved 230 grader i 12-15 minutter. Steketid kan variere fra ovn til ovn. Avkjøl på rist.

*I samarbeid med produktplassering