BESTEMT: USAs president Donald Trump nekter nok en gang å garantere at han vil gå frivillig, dersom han skulle tape valget.
BESTEMT: USAs president Donald Trump nekter nok en gang å garantere at han vil gå frivillig, dersom han skulle tape valget. Foto: Tom Brenner/REUTERS

Lover «ryddig» maktoverføring – Trump står på sitt

Ledende republikanere garanterer at valgresultatet vil respekteres. Samtidig fortsetter president Donald Trump å så tvil om gyldigheten av utfallet.

Republikanernes leder i Sentatet, Mitch McConnell, garanterer at den som vinner presidentvalget vil sverges inn på fredelig vis 20. januar neste år.

McConnells lovnader kommer dagen etter at Donald Trump nektet å forplikte seg til en fredelig maktoverføring, dersom han skulle tape 3. november.

– Vi får se hva som skjer, sa presidenten under en pressekonferanse i Det hvite hus.

På grunn av koronapandemien vil rekordmange amerikanere stemme gjennom posten, noe presidenten mener vil føre til økt valgfusk.

Lover «ryddig» maktoverføring

Trumps uttalelser har skapt spekulasjoner om hva som vil skje dersom presidenten skulle tape valget. Nå forsøker McConnell å legge spekulasjonene døde.

– Vinneren av presidentvalget 3. november vil bli innsatt 20. januar, skriver McConnell på Twitter.

– Det vil bli en ryddig maktoverføring, slik det har vært hvert fjerde år siden 1792, fortetter den høytstående republikaneren.

McConnell får støtte av flere partikolleger, deriblant Lindsay Graham, Susan Collins og Marco Rubio.

– Jeg kan forsikre at det blir en fredelig maktoverføring, sier Graham til Fox News.

Trump står på sitt

Mens republikanerne er samstemte, fortsetter Trump å så tvil om gyldigheten av valgresultatet.

– Vi vil være sikre på at valget er fritt og rettferdig, og jeg er ikke sikker på at det kan være det, sier presidenten torsdag kveld.

Trump insisterer på at poststemmer fører til økt valgfusk, til tross for at amerikanske valgmyndigheter har avvist dette.

– Det hele er en stor svindel, sier presidenten.

Sammenliknes med diktatur

Demokratene reagerer kraftig på presidentens spekulasjoner. Partileder Nancy Pelosi anklager presidenten for å se opp til autoritære ledere som Kim Jong-un, Racep Erdogan og Vladimir Putin.

– Men la meg minne ham på dette: Du er ikke i Nord-Korea, du er ikke i Tyrkia, du er ikke i Russland, herr president, tordner Pelosi.

Også Elizabeth Warren, som forsøkte å bli partiets presidentkandidat i vår, mener Trumps utsagn gir assosiasjoner til et diktatur.

– Vanligvis pleier ikke diktatorer å kunngjøre planene sine på forhånd. Han vil være president på livstid, kongen på haugen. Det er ikke slik et demokrati fungerer, slår Warren fast.

Relatert