Fårikål til hverdag og til fest

Norges nasjonalrett og en av Wenche sine favoritter. Server fårikål sammen med nykokte poteter og en gjerne en trollkrem til dessert.

Nederst i artikkelen finner du oppskriften på en super enkel trollkrem.

Mange synes fårikålen er best ved oppvarming neste dag. Avkjøl da godt uten lokk, før fårikålen settes kaldt til oppbevaring.

Dette trenger du:

  • Ca. 1 kg lammekjøtt/fårekjøtt med ben i serveringsbiter (nakke, bog, bryst og nyrestykke)
  • Ca. 1 kg hodekål
  • 2 ts salt
  • Ca. 4 ts hel pepper
  • 3 dl kokende vann

Slik gjør du:

Del kålen i båter. Legg kjøtt og kål lagvis i en kasserolle, start med kjøtt og avslutt med kål. Strø salt og pepper mellom lagene. (Pepperkornene kan legges i en spesiell pepperholder eller i et kaffefilter som knytes igjen)

Hell på (kokende) vann. Kok opp og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt 1 ½-2 timer. Kjøtt fra sau trenger lengre trekketid enn kjøtt fra lam.

Server fårikålen rykende varm på varme tallerkener. Nykokte mandel eller Ringeriks poteter hører med.

Tips: Fårikålen kan eventuelt jevnes ved å strø 1-2 ss hvetemel mellom hvert lag av kjøtt og kål.

Trollkrem til dessert:

Dette trenger du:

  • 2 eggehviter
  • 6-8 ss sukker
  • ½ ts vaniljesukker
  • Ca. ½ l tyttebær
  • ¼ ts vaniljesukker

Slik gjør du:

Bland sammen bær, sukker, eggehvite og vaniljesukker og visp i en kjøkkenmaskin til konsistens er lys og luftig og sukkeret har løst seg opp. Server med litt vaniljekrem eller råkrem.

Råkrem:

Visp 2 egg og 2 ss sukker til stiv eggedosis. Visp 1 ½ dl fløte til krem og vend inn i eggedosisen.