FHI anbefaler at Island og flere finske regioner blir «røde»

Folkehelseinstituttet foreslår at Island og Litauen blir «røde». De anbefaler også at flere finske regioner blir «røde» fra og med lørdag.

FHI anbefaler å innføre innreisekarantene for Litauen og Island når regjeringen skal beslutte hvilke EU-, EØS- og Schengen-land som bør bli omfattet av dette denne uka.

I tillegg anbefaler FHI også innreisekarantene for Västerbotten i Sverige og regionene Mellersta Finland (Keski-Suomi) og Päijänne-Tavastland (Päijät Häme) i Finland, skriver FHI.

Alle disse har hatt stigende smittetall og ligger nå over grensen på 20 bekreftede tilfeller per 100 000 innbyggere (14 dagers insidens) siste to uker: Litauen – 23,7, Island – 64,5, Västerbotten – 23,9, Päijänne-Tavastland (Päijät Häme) – 22,9, Mellersta Finland (Keski-Suomi) – 26,9.

Land og regioner som ved siste vurdering var røde er ikke gjenstand for vurdering av eventuelle lettelser denne uka. Vurderinger om å gjøre om land og regioner fra røde til gule gjøres hver 14. dag, i partallsuker.

Det er regjeringen som i løpet av uka beslutter hva slags innreisekarantene som skal gjelde for hvilke land og regioner. Endringer trer i kraft fra og med midnatt, natt til lørdag 26. september.