ADVARER: FNs generalsekretær António Guterres innledet generaldebatten under FNs hovedforsamling tirsdag.
ADVARER: FNs generalsekretær António Guterres innledet generaldebatten under FNs hovedforsamling tirsdag. Foto: Eskinder Debebe/FN via AP/NTB

FN-sjefen: – Vi går i en svært farlig retning

I sin innledning til generaldebatten i FNs hovedforsamling tirsdag, advarte generalsekretær Antonio Guterres mot en ny kald krig.

Tirsdag startet FNs hovedforsamlings generaldebatt, men på en noe annerledes måte enn ellers.

På grunn av smitteverntiltak har verden statsledere og ministre blitt bedt om å spille inn taler på video i stedet for å reise til New York for å holde innlegg.

I sin åpningstale i en nesten tom hovedforsamlingssal i New York advarte FNs generalsekretær Antonio Guterres mot en ny kald krig mellom USA og Kina.

– Vi går i en svært farlig retning. Vår verden har ikke råd til en framtid der de to største økonomiene deler kloden i et stort brudd, sa han.

Han pekte også på at verden er rammet av en historisk helsekrise, den verste økonomiske krisen siden depresjonen i 30-årene og trusler mot menneskerettighetene, og han oppfordret til global solidaritet i forbindelse med pandemien, også når det gjelder utvikling av vaksiner.

Hardt ut mot Kina

De to første på talerlisten tirsdag var Brasils president Jair Bolsonaro og USAs president Donald Trump. De to representerer de to landene i verden som har registrert flest mennesker smittet av koronaviruset.

Trump begynte sin tale med å snakke om en usynlig fiende, som han kaller «the China virus» eller «Kinaviruset».

Se hele innlegget til Trump her:

Samtidig trakk han frem hvordan USA satte i gang den «mest aggressive mobiliseringen siden andre verdenskrig» for å bekjempe viruset og distribuere en vaksine.

– Mens vi går mot denne lyse fremtiden, må vi holde nasjonen som slapp løs denne pesten til resten av verden – Kina – ansvarlig, sa han.

– I de tidlige dagene av viruset stengte Kina ned reise innenlands mens de tillot flyvninger å forlate Kina og smitte verden, sa han videre.

Den amerikanske presidenten kom også med kritikk mot Verdens Helseorganisasjon (WHO) i sitt innlegg.

– Kinesiske myndigheter og WHO, som så å si er kontrollert av Kina, erklærte uriktig at det ikke var noe bevis for overføring av smitte menneske til menneske. Senere sa de uriktig at folk uten symptomer ikke ville spre sykdommen. USA må holde Kina ansvarlig for deres handlinger, sa han.

– Farlig retning

På den virtuelle talerstolen er også Xi Jinping fra Kina, der pandemien startet, og Russlands Vladimir Putin. Russland har markert seg med rask utvikling av en mulig vaksine mot viruset.

Kinas president Xi Jinping understreket i sitt innlegg at Kina ikke har noe ønske om en kald krig.

Han advarte også mot et «sammenstøt mellom sivilisasjoner» i verden.

Uttrykket «sammenstøt mellom sivilisasjoner» stammer opprinnelig fra et essay av den amerikanske statsviteren Samuel P. Huntington. Han hevdet på 1990-tallet at framtidige kriger ikke ville bli utkjempet mellom land, men mellom kulturer.

Erklæringer

Talene under FN-møtet er ikke en dialog, men en serie erklæringer. Ikke desto mindre blir en av årets konflikter USAs ensidige gjeninnføring av FNs sanksjoner mot Iran, trass i at landet trakk seg fra atomavtalen og ifølge de andre i avtalen dermed ikke har noen rett til å gjeninnføre sanksjonene.

En lang rekke statsoverhoder og regjeringssjefer taler på årets virtuelle møte i stedet for å sende sine utenriksministre eller diplomater.

Det er bra, «men tanken på at de sitter hjemme med en bøtte popkorn og ser på hverandres taler, er litt komisk», mener Richard Gowan, som overvåker FN for Crisis Group, en tankesmie i Brussel.

Relatert