NEKTER STRAFFSKYLD: Statsadvoakte Benedicte Hordnes (til venstre) ønsker å dømme 42-åringen til tvungen psykisk helsevern. Beate Hamre (til høyre) er bistandsadvokat. Foto: Klaus Holthe
NEKTER STRAFFSKYLD: Statsadvoakte Benedicte Hordnes (til venstre) ønsker å dømme 42-åringen til tvungen psykisk helsevern. Beate Hamre (til høyre) er bistandsadvokat. Foto: Klaus Holthe

Nekter straffskyld for knivdrap på foreldrene

Mannen (42) som er tiltalt for dobbeltdrap på sine foreldre i Øygarden utenfor Bergen 27. i fjor svarte nei på spørsmålene om han erkjente straffskyld da rettssaken startet i dag.

Det var på forhånd usikkert om den tiltalte 42-åringen ville møte opp i retten, men han var tilstede da tiltalen ble lest opp.

Han ble deretter ført ut mens detaljene rundt drapet ble lagt fram av statsadvokat Benedicte Hordnes. De to foreldrene ble funnet døde 27. juni i fjor.

42-åringen ble pågrepet på stedet, og har til politiet tilstått å ha tatt livet av foreldrene på 66 og 67 år. Han har diagnosen paranoid schizofreni og er funnet strafferettslig utilregnelig.

Tiltalte oppga i retten at han for tiden er på Sandviken sykehus. Det er samme sted som han tre dager før drapet skrev seg selv ut fra.

Aktor Benedicte Hordnes har varslet at hun vil legge ned påstand om tvungen psykisk helsevern for drapene, som hun beskriver som svært brutale.

– Han har drept sine foreldre med kniv på en særdeles brutal måte, sier statsadvokaten.

Det kom fram i retten at at 42-åringen samme dag som han ble pågrepet forklarte seg om drapene og hvorfor han utførte dem.

Foreldrene hadde 70 skader da de ble funnet.

Tiltale ville i dag ikke forklare seg for retten, men lot sin forsvarer lese opp en erklæring.

– Min klient sier at han har vært utsatt for trusler og mishandling fra kriminelle. De har gitt han ulovlige stoffer og han mener at han ikke var seg selv og at det var de som har gitt ham stoffene som burde vært straffet, sa 42-åringens forsvarer, Fredrik Verling i retten.

I retten ble det også spilt av utdrag fra politiavhøret samme dag som drapene skjedde. Der forklarte 42-åringen detaljert om hvordan han drepte foreldrene, blant annet hvordan han skiftet til en større kniv da håndtaket på den første knakk.

I salen var det flere av de frammøtte tilhørerne som gråt de forklaringen ble spilt av.

Det er satt av tre dager til saken i Bergen tingrett.

Relatert