Dette er de nye koronatiltakene i Oslo

Oslo kommune innfører blant annet forbud mot å samle mer enn ti personer i private hjem, og munnbind-anbefalingen utvides til å gjelde døgnet rundt.

Kommunen tar grep som følge av at alle bydeler er på rødt smittenivå.

– Hvis antallet smittetilfeller fortsetter å øke, må vi innføre svært inngripende tiltak, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på en pressekonferanse mandag.

Johansen sier at vi må «få meteren tilbake», og han sier at de innfører forbud mot å samle mer enn ti personer i private hjem.

Dette forbudet gjelder fra klokken 12 tirsdag.

Munnbind-anbefaling

I tillegg vil kommunen vurdere et midlertidig forbud mot innendørs arrangementer med mer enn 50 personer.

Folkehelseinstituttet (FHI) har i flere uker anbefalt at passasjerer på kollektivtransporten i osloområdet bruker munnbind i rushtiden når det er umulig å holde en meters avstand, men denne anbefalingen utvides.

Kommunen oppfordrer sterkt folk til å bruke munnbind om man reiser med buss, trikk, tog eller bane til alle tider og uavhengig om hvor mange som reiser.

– Skal du reise med kollektivtransport, ber vi deg innstendig om å bruke munnbind, sier Johansen.

Byrådslederen sier at dersom det er vanskelig å holde en meter avstand på folksomme steder, som kjøpesentre og matbutikk, anbefales det å bruke munnbind.

Oslo kommune oppfordrer også alle serveringssteder til å registrere gjester slik at det blir lettere å spore smitte.

– Vi vil anbefale alle serveringssteder om å registrere alle gjester, ikke bare de som serverer alkohol, men også kafeer, sier byrådslederen.

– Bli hjemme!

I tillegg råder han folk som ikke har jobber hvor man krever at man møter opp fysisk, om å ha hjemmekontor.

– Plassen på kollektivtransporten og veiene er begrenset. Vi må holde av plassen til dem som trenger deg, til den som må være på arbeidsplassen for å kunne gjøre jobben, som de som jobber på butikk, sykehjem, barnehage og skole, sier han og fortsetter:

– Kan du gjøre jobben din hjemmefra, er vår tydelige oppfordring: Bli hjemme!

Johansen sier at dersom flere tenker at det ikke er så farlig å følge smittevernrådene, jo lenger må vi leve med inngripende tiltak.

– Hvis ikke smitteutviklingen snur, må vi gjøre anbefalingene til forbud og påbud: Jo, at hver og en av oss tar ansvar for å stoppe smittespredningen, sier Johansen.

Sendte ut SMS

Mandag sendte kommunen ut en SMS hvor de minner folk på smittevernrådene. Sist gang kommunen sendte en korona-SMS var 19. mars:

«Oslo trenger din hjelp. Hold 1 meter avstand. Bruk munnbind ved trengsel. Syk? Bli hjemme. Unngå buss, trikk og bane hvis mulig. Gjør det for Oslo».

Relatert