Stor test: – Vinneren passer for alle

TV 2 HJELPER DEG: Skal du kjøpe deg turkjøkken? Vår grundige test hjelper deg med å velge riktig.

Søstrene bak bloggen «Tursøstre», Hege og Stine Schultz Heireng, har i seks uker testet turkjøkkensettene for TV 2 hjelper deg.

– Vi har tatt turkjøkkene med over hele Norge. Fra Femundsmarka til Hardanger, Østmarka og Jotunheimen, forteller Hege.

TUTSØSTRE: Stine og Hege har brukt turkjøkkensettene i hele sommer.
TUTSØSTRE: Stine og Hege har brukt turkjøkkensettene i hele sommer. Foto: Ingvill Sunnby/ TV 2 hjelper deg

Se resultatene nederst.

De fem settene inneholder både kjeler og brenner. Det eneste du må kjøpe i tillegg er gass. Settene er bestselgere hos de store sportskjedene, og er fra merkene Primus, Trangia, MSR, Rast og Optimus.

Se TV 2 hjelper deg gratis på Sumo

Prisen på settene er fra 799 kroner til ca. 2.800 kroner.

Brukervennlighet

Effektivitet

Vekt

Kvalitet

Innhold

– Vanligvis når jeg investerer i turutstyr, så er jeg opptatt av at det ikke skal koste for mye, men et turkjøkken bruker man i mange år. Sa da er man kanskje villig til å betale litt ekstra, sier Hege.

Kjøkken for gramjegere

Rast og Trangia har mest innhold. Her får du i tillegg til kjeler og stekepanne også med en kaffekjele. For gramjegerne er Optimus Weekend settet som har minst kjeler og lavest vekt. Men søstrene synes at kjelene på Optimus er for små.

– For mitt bruk, som er veldig glad i å kose meg på tur og lage god mat, så vil ikke dette settet dekke mitt behov, sier Hege.

– De som er glad i å bare koke vann og ha med seg lettest mulig utstyr i sekken vil nok like dette kjøkkenet veldig godt, utdyper Stine.

Resultater: Vannkoking

Vi testet hvor raskt settene fikk 7 dl vann til å fosskoke. Vannet var 20 grader da vi startet kokingen, settene ble satt på maks, og testen ble gjennomført ute.

  • Primus: 2 min 10 sek
  • Rast: 2 min 36 sek
  • Optimus: 3 min 2 sek
  • Trangia: 3 min 8 sek
  • MSR: 4 min 42 sek

Optimus Weekend kommer dårligst ut sammen med Rast. Begge får terningkast tre.

Lure løsninger

Men det er ett kjøkken som utmerker seg.

– Primus har en smart tenner, som gjør det veldig enkelt i bruk. Du bare knipser raskt ned mot gassdysen, forteller Stine.

Søstrene synes dette kjøkkenet er veldig enkelt å bruke. Man trenger ikke å montere det, og det er stødig og raskt.

– Jeg mener det er et bra turkjøkken både for de som er mye på tur og de som er lite på tur, de som er mange og de som er få. Fordi det er en størrelse som passer veldig godt uansett hva slags familiekonstellasjon du har, mener Hege.

Primus er testens vinner og får en sterk femmer på terningen.

Primus Primetech Stove Set 1.3L

Pris: ca. 1.499 kroner

Terningkast sterk 5

Best i test

Praktisk tenner som gjør det lett å få fyr også når det er vind. Trenger ikke å montere settet, siden det kommer ferdig montert. Det er enkelt å bruke. Relativt lav vekt. Veldig anvendelig størrelse på kjelene. Er raskt og stødig. Kommer i praktisk beholder som rommer alt unntatt gass.

Trangia Stormkjøkken 25-4 UL m/gassbrenner, grå

Pris: 899 kroner

Terningkast 5

Kan pakke alle delene sammen til en "enhet", bortsett fra gassen, som er veldig praktisk når man har den med på tur. Men reimen som skal feste settet kan oppleves som litt vanskelig å få på plass. Klypa er lett å bruke når du skal flytte og bytte kjeler på brenneren. Du får mye med i settet. Det inneholder to kjeler, stekepanne og kaffekjele, som kan gjøre at settet kan virke tungt i sekken hvis man tar med seg alt. Oppleves som stødig og solid.

MSR WindBurner Stove System Combo

Pris: ca. 2.750 kr

Terningkast 4

God å lage mat på og er veldig stillegående. Tre bein som dras ut slik at det er enkelt å plassere kokeapparatet. Man får plass til gassbeholderen oppi kjelen, som gjør settet kompakt å ha med seg. I tillegg er det lett. Men søstrene opplevde dette som litt mindre stødig å lage mat på. Det brukte også lengst tid på å koke vann i vår test.

Optimus Crux Weekend HE Cook System 0,95 L

Pris: 799 kroner

Terningkast 3

Settet har de minste kjelene og er klart minst i volum og lettest i vekt. Du får plass til en liten gassbeholder oppi kjelen, som gjør settet kompakt å ha med på tur. Søstrene synes det egner seg dårlig til å lage mye mat på siden kjelene er så små. De opplever det også som litt mer ustødig da brenner monteres direkte oppå gassbeholder. For de som vil koke vann og ha lett sekk, så mener søstrene det vil passe godt.

Rast · Stormkjøkken med gassbrenner

Pris: 1.199 kroner

Terningkast 3

Dette settet består av to kjeler med lokk, en stekepanne og en kaffekjele og er testens tyngste. Men man kan selvsagt velge å legge igjen noen av delene hjemme. Søstrene synes det var upraktisk at kjeleklype og brenner er i egen pose, og ikke sammen med resten av settet, da dette lett kan bli rotet bort på tur. De følte også at settet var litt mindre solid siden det relativt raskt ble litt bruksslitasje. Men lett å sette sammen, og du får mye i pakken.

Relatert