VANT OVERLEGENT: Jakob Ingebrigtsen feide all motstand av banen,
VANT OVERLEGENT: Jakob Ingebrigtsen feide all motstand av banen, Foto: Ørn E. Borgen

Ingebrigtsen knuste all motstand i NM

Jakob Ingebrigtsen tok ikke uventet en suveren seier på 1500-meteren i NM på Fana.

20-åringen Jakob Ingebrigtsen var storfavoritt under 1500-meteren i NM i Fana utenfor Bergen lørdag kveld.

Stortalentet innfridde naturligvis forventningene. Han gikk rett i tet, og sikret seg raskt rundt ti meters forsprang etter startskuddet gikk.

Ingebrigtsen løp dem første runde på rundt 55 sekunder og det hele utviklet seg til et sololøp uten konkurranse for Sandnes-buen. De øvrige deltakerne havnet raskt rundt 80 meter bak.

Friidrettstalentet tok en knallsterk seier og vant som han ville med tiden 3.33.94.

– Det var en veldig bra tid. Jeg hadde som mål å løpe fortere enn i fjor, og det gjorde jeg i fjor. Jeg er veldig godt fornøyd. Det er tøft å løpe sånn alene, sa 20-åringen til NRK etter målgang.

Selv om Jakob leverte et sterkt løp var ikke pappa og trener Gjert like fornøyd.

– Hvis han hadde muskulatur som var preget av 3000 meteren i Roma så er det ikke vits å ødelegge seg, sier pappa og trener Gjert Ingebrigtsen til TV 2.

– Jeg hadde prøvd å stoppe ham om jeg hadde visst hva han hadde gjort i dag. Han hadde sikkert en plan og jeg blander meg ikke opp i slikt når jeg ikke blir invitert, men i dag hadde jeg gjort det. Så har han bursdag i dag og da får man gjøre som man vil. Men han restituerer seg enormt fort og mesterskapsmessig så er det gull, fullfører Gjert.

Filip droppet NM
Fredag ble det klart at Filip Ingebrigtsen ville droppe NM som også går uten eldstebror Henrik. Dermed seilte yngstebror Jakob opp som storfavoritt. Han kunngjorde fredag at han ville stille til start.

Favorittstempelet innfridde den nyblivne 20-åringen (bursdag lørdag). Han dro rett til tet etter start og løp alene inn til gull på den sterke tiden 3.33,94.

Han skal etter planen også løpe 800 meter klokken 19.30 lørdag. Finalen på den distansen går søndag.

Til finalen på 1500 meter var Ingebrigtsen direktekvalifisert, noe som var en forutsetning for at han kunne rekke å løpe distansen.

I storform
Ingebrigtsen er i storform i dagen. Nylig løp han som kjent inn til historisk gode 7,27,10 på 3000 meter i Roma. Etterpå var det en svært fornøyd tenåring TV 2 fikk i tale på telefonen fra den evige stad.

– Jeg har gått fra å være en stabilt god løper, til å bli en av de beste, sier han, når vi ber han om å oppsummere sesongen som det kun gjenstår et NM-løp av.

Denne sesongen har Ingebrigtsen prestert på et nivå mange regnet med at selv han ville bruke mange år på å nå. I løpet av en sommer har han løpt seg inn på topp ti listene gjennom alle tider i tre øvelser.

  • Europarekord på 2000 meter med 4.50,01. Historiens sjette raskeste tid.
  • Europarekord på 1500 meter med 3.28,68. Historiens åttende raskeste tid.
  • Nest beste europeer på 3000 meter med 7,27,10. Historiens niende raskeste tid. (Europarekordholderen, Mohammed Mohrit ble senere tatt i doping)
  • Ingebrigtsen er den eneste på disse topp ti-listene som ikke er av afrikansk opprinnelse.