FORTGANG: President Trump vil ha fortgang i prosessen med en ny høyesterettsdommer etter at Ruth Bader Ginsburg døde.
FORTGANG: President Trump vil ha fortgang i prosessen med en ny høyesterettsdommer etter at Ruth Bader Ginsburg døde. Foto: Alex Brandon

Trump vil ha ny høyesterettsdommer raskt

USAs president Donald Trump ber Senatet om å godkjenne en ny høyesterettsdommer «uten forsinkelser» etter at den liberale dommeren Ruth Bader Ginsburg døde. Han varsler en utnevnelse allerede neste uke.

Det hvite hus er i gang med prosessen med å utnevne en kandidat, som så må godkjennes av Senatet – der Republikanerne har flertall.

– Vi ble satt i denne viktige maktposisjonen for å ta avgjørelser for folket som så stolt valgte oss, hvorav den viktigste lenge har vært regnet for å være valget av dommere til USAs høyesterett, sier Trump på Twitter lørdag.

– Vi har denne forpliktelsen, uten forsinkelser! tilføyer han.

Den republikanske senatoren Susan Collins mener derimot at det er valgets vinner som bør utnevne Ginsburgs arvtaker.

– I rettferdighetens navn og for det amerikanske folk, som enten vil gjenvelge presidenten eller velge en ny en, bør beslutningen om en livslang utnevnelse til høyesterett gjøres av presidenten som velges 3. november, sier Susan Collins i en melding på Twitter.

Hun ber sine kolleger i Senatet om ikke å holde en avstemning om president Donald Trumps varslede kandidat før valget.

Vil gjøre utnevnelsen neste uke

President Trump sier lørdag kveld norsk tid at han vil utnevne en ny kandidat neste uke, og at det trolig vil bli en kvinne, skriver The Guardian.

– Vi vil respektere prosessen. Jeg tror det vil gå veldig raskt, sier Trump.

Han er helt uenig i Collins uttalelse om at utnevnelsen bør gjøres av vinneren av høstens valg.

FAVORITT:
FAVORITT: Foto: Amy Coney Barrett er tilsynelatende Trumps favoritt til å innta den ledige plassen i høyesterett.

– Jeg er helt uenig med henne. Vi vant, er presidentens klare melding.

At Trump vil velge en kvinne setter fart på ryktene om at han har pekt seg ut 48 år gamle Amy Coney Barrett til den livslange stillingen.

Det skaper uro blant de progressive, da Barrett er sterk i sin katolske tro, og har konservative synspunkter. Den demokratiske senatoren Dianne Feinstein har tidligere uttrykt bekymring rundt om dommeren vil la seg lede av kirkens lover i stedet for grunnloven.

Mange kandidater

Trump gjorde det allerede i august klart at han ikke ville ha noen betenkeligheter med å nominere en ny dommer rett før valget. Forrige uke føyde han ytterligere 20 navn på sin egen liste over kandidater til jobben.

Enkelte republikanske senatorer har stilt seg nølende til spørsmålet om de vil godkjenne en ny dommer så kort tid før presidentvalget. Fire avhoppere kan potensielt klare å stanse en nominasjon. Uansett er tiden knapp før valget 3. november.

Republikansk presedens

Senatets flertallsleder Mitch McConnell lovet få timer etter Ginsburgs død at han vil kalle inn til avstemning om Trumps foretrukne kandidat.

Demokratene mener Republikanerne bør følge sitt eget eksempel fra 2016, da de blokkerte en avstemning om Barack Obamas kandidat til Høyesterett og viste til at det var valgår.

Det er bare seks uker igjen til valget der Demokratene håper Joe Biden vil slå Trump.

69 dager i snitt

I gjennomsnitt har det tatt 69 dager å godkjenne en dommer, ifølge Kongressens forskningsorgan. Flere republikanere har påpekt at det i sin tid bare tok 42 dager å godkjenne Ginsburg i 1993.

Kreftsyke Ginsburg døde fredag, 87 år gammel. Hennes bortgang gir Republikanerne en mulighet til å styrke det konservative dommerflertallet i Høyesterett, der dommerne utnevnes på livstid.

Relatert