En mann kapret denne ambulansen i Oslo.
En mann kapret denne ambulansen i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Spesialenheten henlegger saken mot politifolkene som avfyrte skudd mot en kapret ambulanse

Spesialenheten har ikke funnet bevis for at politiet gjorde noe straffbart da de skjøt mot en kapret ambulanse i Oslo i fjor. Ett av skuddene traff et bakeri.

Det skriver Spesialenheten på sine egne nettsider.

Det var 22. oktober i fjor at en mann kapret en ambulanse på Rosenhoff i Oslo og kjørte mot Torshov. Under jakten på mannen avfyrte politiet minst 19 skudd mot ambulansen, men ingen ble truffet av skuddene.

Ett av skuddene traff et vindu på bakeriet Backstube på Torshov, men gikk ikke gjennom. Inne i bakeriet var det flere kunder da skuddet traff.

En barnevogn med to små barn ble truffet av den kaprede ambulansen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
En barnevogn med to små barn ble truffet av den kaprede ambulansen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Juridisk rådgiver Rune Fossum i Spesialenheten ønsker ikke å svare på noen av TV 2s spørsmål og sier at de ikke vil gå ut med noe informasjon utover det som står i pressemeldingen.

«Spesialenheten fant ikke bevismessige holdepunkter for at noen av tjenestepersonene hadde opptrådt straffbart. De to tjenestepersonene som skjøt mot A for å treffe ham gjorde dette i nødverge både for å hindre As ulovlige angrep mot dem selv og andre personer. De to tjenestepersonene som (ved til sammen tre anledninger) skjøt mot dekkene på ambulansen hadde ikke handlet i strid med politiets opptreden i tjenesten», skriver Spesialenheten.

Slik beskrives hendelsen av Spesialenheten

A hadde ved bruk av skytevåpen truet til seg en ambulanse som han kjørte rundt i Oslo sentrum med. Han kjørte i høy hastighet. Ved to anledninger kjørte han opp på fortauet og tre voksne personer unngikk så vidt påkjørsel. A kjørte imidlertid på en barnevogn slik at to barn falt ut av barnevognen. Flere politipatruljer fulgte etter A for å stanse ham. Det var gitt ordre om bevæpning med skytevåpen og bilforfølgelse. Det ble noe senere også gitt ordre om tvangsmessig stans av ambulansen.

En politipatrulje hadde stanset i gaten og tjenestepersonene gikk ut av politibilen. A kjørte rett mot politibilen hvor tjenestepersonene stod. Tjenesteperson B krysset gaten for å unngå påkjørsel. Under dette skjøt han tre ganger med tjenestepistolen mot A idet ambulansen passerte. Tjenesteperson C ble stående på fortauet ved politibilen og skjøt to ganger med tjenestepistolen mot ambulansens venstre fordekk idet den passerte. Ett av skuddene fra C rikosjetterte og traff vinduet på et bakeri noe lenger ned i gaten.

A nektet fortsatt å stanse for politiet som ved to anledninger forsøkte å stanse ambulansen ved å ramme denne ved bruk av politiets tjenestebiler.

A fikk snudd ambulansen og kom tilbake mot politipatruljen med tjenestepersonene B og C. Der kjørte A inn i bakenden på politibilen som hadde tatt oppstilling i en sidegate. Tjenesteperson B og C vurderte å skyte A men unnlot dette da andre kollegaer kom i skuddlinjen. En lederbil fra helsevesenet ankom stedet og kjørte inn i ambulansen bakfra for å sperre den. Tjenesteperson C skjøt så fire skudd med tjenestepistolen i høyre fordekk på ambulansen. Tjenesteperson D skjøt ett skudd med tjenestepistolen i venstre fordekk og ett skudd i venstre bakdekk på ambulansen. Til tross for dette klarte A å kjøre videre med ambulansen.

Etter kort tid kjørte A inn i inngangspartiet til et portrom. Tjenesteperson E ankom og skjøt med tjenestepistolen til sammen 10 skudd mot førersiden på ambulansen for å treffe benene til A som fortsatt ikke overga seg. Deretter ble A sprayet med pepperspray og noe senere rakk han hendene i været, og ble pågrepet.

Relatert