FAKE: Selv om mange kopier er gode, er det visse ting som kan avsløre om en vare er fake. Her fra Grand Bazaar i Istanbul, Tyrkia
FAKE: Selv om mange kopier er gode, er det visse ting som kan avsløre om en vare er fake. Her fra Grand Bazaar i Istanbul, Tyrkia Foto: Simen Askjer / TV 2

Slik oppdager du om en vare er falsk

Piratkopiering er verdens største kriminelle virksomhet, og det finnes knapt et eneste produkt som ikke blir forfalsket. Her er ekspertenes råd for å forhindre at du blir lurt.

De fleste av oss forbinder falske merkevarer med strandselgere i Syden, som tilbyr falske luksus-klokker og solbriller. Men visste du at det florere av falske varer også i Norge?

Nylig gjorde Tolletaten et stort beslag av falske designerbukser på Oslo lufthavn. 495 bukser, tilsynelatende fra luksusmerket Dsquared2, ble importert av et firma og skulle sendes til en butikk i Oslo. Normalt selges ekte bukser fra dette merket for rundt 5000 kroner.

Reagerte på klorlukt

Tolloverinspektør Nina Fossum forteller at det var flere tegn som gjorde at hun stoppet akkurat dette varepartiet.

BESLAG: Tolloverinspektør Nina Fossum reagerte på lukten fra pakkene.
BESLAG: Tolloverinspektør Nina Fossum reagerte på lukten fra pakkene. Foto: Simen Askjer / TV 2

– Det jeg reagerte på først da jeg åpnet de er at de lukter veldig klor. Det er ofte en indikasjon, at det er rart lukt som plast eller klor på det som ikke er ekte, sier Fossum til TV 2.

– En annen ting vi reagerte på er plastforpakningen disse buksene kom i. Ekte vare pleier ikke å komme i plastposer, men gjerne mer forseggjorte pappesker. I tillegg er merkelapper og innpakningen av de ekstra knappene av mistenkelig lav kvalitet, sier Fossum til TV 2.

Lurt på nett

Ifølge Patentstyret er de fleste som blir lurt gjerne de som handler på nett. Her er det lett å trå feil. De falske nettsidene ser ofte profesjonelle ut, gjerne med bilder hentet direkte fra originalprodusentens egne nettsider.

Prosjektleder for velgekte.no, Hedvig Bengston, sier det er viktig å grundig undersøke nettbutikkene man ønsker å handle fra, før man gjennomfører en handel.

UNDERSØK NØYE: Oppfordringen er klar fra seniorrådgiver Hedvig Bengtson i Patentstyret
UNDERSØK NØYE: Oppfordringen er klar fra seniorrådgiver Hedvig Bengtson i Patentstyret Foto: Simen Askjer / TV 2

– Det skal være enkelt å ta kontakt med de som driver nettbutikken. Seriøse aktører opplyser gjerne om firmanavn, adresse, organisasjonsnummer, telefonnummer og e-postadresse. Denne kontaktinformasjonen vil også avdekke om nettbutikken er norsk eller har sitt sete i utlandet, sier Bengston, og fortsetter:

– Videre bør man lytte til magefølelsen. Virker det sannsynlig at nettbutikken fører de varemerkene den gjør? Er det rare skrivefeil og dårlig språk på nettstedet? Da bør du være på vakt.

De ti oftest forfalskede produkttypene:

  1. Sko
  2. Klær
  3. Skinnprodukter
  4. Elektriske artikler
  5. Optisk, fotografisk og medisinske instrumenter
  6. Klokker
  7. Parfyme og kosmetikk
  8. Leker
  9. Smykker
  10. Legemidler

Kilde: OECD / EUIPO

– Sjekk nøye.

Trygve M. Gravdahl er advokat i Advokatfirmaet Ræder. Han har jobbet med piratvare-problematikken i en årrekke. Han mener det er flere ting forbrukerer bør være på vakt for når de handler.

FØLG PRISEN: Rådet fra advokat Trygve M. Gravdahl i Ræder.
FØLG PRISEN: Rådet fra advokat Trygve M. Gravdahl i Ræder. Foto: Simen Askjer / TV 2

– Handler du på nett så er det lurt å sjekke nettadressen nøye. Dersom adressen har for mange ord, eller er for lang, så bør du styre unna, sier Trygve M. Gravdahl til TV 2.

Ifølge Gravdahl bør man også være bevisst på hva hva slags butikker man drar til.

– Hvis du kjøper varer på gaten eller markeder i utlandet så kan du nesten være helt sikker på at det er falske varer. Men det kan også være en indikator på falske varer dersom det selges på lagersalg eller andre unormale utsalgssteder, sier Gravdahl.

Den viktigste indikatoren på om en vare er falsk eller ekte, er følge Gravdahl prisen på varen du skal kjøpe.

– Dersom en merkevare selges mye lavere enn normalt, er det grunn til å være skeptisk. Hvis prisen er for god til å være sann er det etter alt å dømme en piratkopi, sier Gravdahl til TV 2.

I en serie saker fremover vil TV 2 belyse fake-industrien og hvilke konsekvenser den fører til. Tips våre journalister om temaet her.

Du kan også kontakte oss kryptert, via Signal (IOS/Android) på telefonnummer +4792039515.

Relatert