«Kamelen» tiltalt for å ha ropt skjellsord mot politiet: – De har overreagert en smule

Å ytre sine meninger mot politiet må være legitimt, mener kulturredaktør i Bergens Tidende, Frode Bjerkestand. Han mener også at politiet forvalter ytringer vilkårlig.

Denne uken startet rettsaken mot Marcus Kabelo Møll Mosele (27), bedre kjent som «Kamelen», som står tiltalt for blant annet å ha ropt skjellsord mot politiet under en konsert på utestedet «Kick» i Kristiansand i 2018.

27-åringen skal flere ganger ha ropt «fuck the police» gjennom mikrofonen under konserten.

Artisten nekter straffeskyld.

Mener politiet har overreagert

Kulturredaktør i Bergens Tidende, Frode Bjerkestrand skriver i en kommentar at politiet «sliter med å forstå ytringsfriheten».

Han legger vekt på at konteksten er viktig, og dette går under ytringsfrihetens grenser.

– Dette ble gjort på en konsert foran et publikum, med en mikrofon i hånda.

– Det er ingen hemmelighet at Kamelen har gjort dette fiendskapet til politiet til sitt musikalske uttrykk. Denne gangen kan det se ut til at politiet har overreagert en smule, sier Bjerkestrand til TV 2.

Viser til SIAN-demonstrasjonene

Videre forteller han at ytringene ble gjort på en konsert, i en sal og at han hadde en mikrofon i hånda.

– Det hadde vært noe annet om en person stod på gata og var trakasserende mot politiet. Da kan det også ha med seg andre lovparagrafer. Dette er en lovlig ytring foran publikum, og det må være innafor sier han og viser til SIAN-demonstrasjonene har funnet sted flere steder i landet de siste ukene.

– For eksempel kan organisasjonen glatt oppfordre til etnisk rensing midt på Festplassen i Bergen, mens en rapper ikke kan rope «fuck politi» i et konsertlokale i Kristiansand, skriver han i en kommentar i BT.

– For mange er denne forskjellsbehandlingen en bekreftelse på at politiet forvalter sitt ansvar vilkårlig, fortsetter han.

Mener politiet startet bråket

Bjerkestrand forteller til TV 2 at det må være legitimt å ytre hva man mener om politiet. Spesielt for artister og kunstnere.

– Man må ha en kunstnerisk frihet. Kunst har som mål å være antiautoritær, mener Bjerkestrand, som også mener det er politiet som kan ha startet spetakkelet i 2018.

– Konserten var 20 minutter gammel da politiet tok mikrofonen fra artisten. Da hadde han ropt «fuck the police» tre ganger. At de valgte å stoppe konserten er en sterk symbolhandling, og førte til mye rabalder og spetakkel. Politiet er opphavet til alt styret den kvelden, mener han.

Politiadvokat Henrik Bjugan Hegdahl i Agder politidistrikt sier følgende til TV 2;

– Påtalemyndigheten avstår fra å uttale seg om sakens faktiske omstendigheter, idet saken ikke er ferdig behandlet av tingretten.

Relatert