VINTERVÆR: Røde Kors sier vinteren kommer fortere på fjellet og ber folk passe på. Her fra en redningsaksjon på Voss mandag morgen.
VINTERVÆR: Røde Kors sier vinteren kommer fortere på fjellet og ber folk passe på. Her fra en redningsaksjon på Voss mandag morgen. Foto: Røde Kors

Røde Kors med klar oppfordring til fjellturistene

Etter den siste tidens redningsaksjoner har Røde Kors flere tips nå som høsten kommer.

Røde Kors har de siste dagene hatt flere søk- og redningsoppdrag etter værfaste personer på fjellet. De ber turgåere være forberedt på at det nå kan bli vinterforhold på fjellet.

– Det blir mørkt på kveldene nå, og været kan snu fort. Tenk at det kan bli vinterforhold når du pakker sekken, sier Kjersti Løvik, landsrådsleder for Røde Kors Hjelpekorps, i en pressemelding.

I helgen var Røde Kors involvert i flere omfattende leteaksjoner blant annet på Galdhøpiggen, på Hardangervidda og på Voss.

I Eidfjord ble 11 personer hentet ned av redningsmannskaper på grunn av svært dårlig vær.

– De er helt tappet for krefter. Det går sent, men det går rett vei. Det er en kamp mellom mann og natur, og foreløpig leder mannen, sa operasjonsleder i Eivind Hellesund til TV 2 da det sto på.

Ingen ble skadd og alle var etter forholdene i god form.

Pakk ordentlig

Røde Kors ber turgåerne pakke tursekken ordentlig før de legger ut på tur.

– Følg med på værvarselet, ta med deg godt og riktig utstyr, og snu i god tid, sier Kjersti Løvik.

Hun understreker viktigheten av at man må kunne bruke utstyret man pakker med seg, og at kart og kompass eller GPS alltid må være med.

Selv om solen skinner på dagtid, blir det fort kaldt når den går ned.

– Det blir også kaldere på fjellet jo høyere opp du kommer. Derfor bør du alltid ha med deg ekstra klær, særlig ull, en vindsekk, og godt med mat og drikke, sier landsrådslederen.

Kan unngå ulykker

Løvik var selv involvert i tre aksjoner i løpet av to døgn forrige uke, og tror flere aksjoner kunne vært unngått om folk hadde hatt med seg nok klær og riktig utstyr.

– Det er også viktig å snu om man ikke føler seg i form eller ser at været endrer seg. Og snur en, snur alle. Ikke la noen gå alene hjem igjen.

Relatert