Tour-lederen fikk dopingspørsmål – Hushovd mener det er naturlig

Tour de France-leder Primoz Roglic (30) hevder han ikke har noe å skjule.

Når Tour de France-feltet starter på den siste uken, har Jumbo-Vismas Primoz Roglic en ledelse på 40 sekunder ned til Tadej Pogacar.

Etter at den slovenske superduoen hadde parkert fjorårsvinner Egan Bernal på vei opp Grand Colombier, måtte Roglic svare på spørsmål om det var grunn til å tvile på hans troverdighet.

– De har mange kontroller. Jeg måtte avlegge en full test klokken seks i morges. Jeg hadde også en ny kontroll nå, så jeg har ingenting å skjule. Dere kan i hvert fall stole på det fra min side, svarte Primoz Roglic.

TOUR-LEDER: Primoz Roglic.
TOUR-LEDER: Primoz Roglic. Foto: Marco Bertorello / AFP

TV 2s sykkelekspert Thor Hushovd er ikke overrasket over at spørsmålet kommer.

– En kan si at det er grunn til å stille spørsmålet hvis du ser på Tour- og sykkelhistorien med dessverre altfor mange dopingsaker. Vi har vært innom store, kjente fjell som har vært kjørt i en årrekke, og det har blitt satt rekorder. Da kommer det naturligvis reaksjoner og tanker inni hodet på noen. Jeg synes det skal være lov å stille spørsmålet, så får rytterne svare det de vil, sier Hushovd.

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad mener den manglende antidopingoppfølgingen under koronapausen skaper usikkerhet.

– Spørsmålet om mistanke stilles til feil person. Hvis han er dopet, vil han uansett ikke si det. Spørsmålet bør stilles til antidopingmyndigheter, Det internasjonale sykkelforbundet, Det slovenske sykkelforbundet og de som har ansvaret for testingen. Hvor mye er han testet, hvordan jobber dere med Roglic etter de utrolige prestasjonene? Vi må nesten tro på utøveren til det motsatte er bevist, det foreligger en positiv test eller indikasjonene er så mange at det kan bli en sak av det, mener Mads Kaggestad.

– Når noen stikker seg ut, blir det snakk

Den franske stjernen Romain Bardet har snakket om at han aldri har syklet et Tour de France de har gått raskere, og i flere profilerte stigninger har det blitt satt bestetider, der rekorder til tidligere juksemakere ble slått.

Hushovd mener det ikke er noe mer mistanke nå enn de siste årene.

– Når noen stikker seg ut, blir det snakk. Det så vi med Bradley Wiggins og Chris Froome, og vi ser et nå med Roglic, påpeker Hushovd.

Hushovd mener at også Roglic’ spesielle historie gjør at det lettere kommer spørsmål.

– Han drev med skihopping og byttet idrett i eldre alder, og så tar han hele sykkelverden med storm. Samtidig skal vi ha respekt for at det er mange hardtarbeidende idrettsutøvere og syklister som er rene, sier Hushovd.

Jumbo-Vismas forgjenger, Rabobank, hadde en mørk dopinghistorie. Grischa Niermann, som innrømmet EPO-bruk i karrieren, er sportsdirektør i det nederlandske laget.

– De har gjort endringer. De gikk på ryggen så det smalt, spesielt med Michael Rasmussen i 2007. Da var hele laget helt nede i knestående, men har bygget seg opp med nye, unge ryttere. De har gått runder internt og snakket ut om en ny æra og tid, og så må en velge å stole på dem. Samtidig har folk lov å være litt skeptiske, sier Thor Hushovd.

– Naturlig at det går fortere

Alexander Kristoff mener man aldri kan være hundre prosent sikker på at sykkelfeltet er dopingfritt.

– Men jeg vet at alle har hatt veldig god tid til å forberede seg og stort sett alle av de beste har hatt høydesamlinger. De har hatt bedre tid til å fokusere på dette løpet enn tidligere i år, og da kommer kanskje flere topp-preparerte, sier Kristoff til TV 2, og fortsetter:

– I en vanlig sesong er det mange løp underveis som folk bruker til oppkjøring, men du får kanskje ikke fokus på detaljer som i år. Alle mann har merket at det har gått fort i bakkene, men utstyr og sånt blir bedre, så det er naturlig at det skal gå fortere også.

Hushovd tror sykkelfeltet blir stadig renere.

– Konsekvensen av en positiv test er enorm. Det er forskjell fra land til land. Har du en positiv test, er fra Norge og idretten er sykkel, er du ferdig. Det har mye å si hvor en kommer fra. Jeg tror det blir jobbet så mye antidopingarbeidet og velger å tro at det blir bedre. Samtidig er det mye penger og heder og ære involvert. Der er folk villige til å ta en risiko. Det er det ingen tvil om, sier han.

Relatert