PROTEST: EU-vennlige demonstranter stilte seg opp nær Parlamentet i London mandag i protest mot regjeringens lovforslag som inneholder punkter i strid med utmeldingsavtalen.
PROTEST: EU-vennlige demonstranter stilte seg opp nær Parlamentet i London mandag i protest mot regjeringens lovforslag som inneholder punkter i strid med utmeldingsavtalen. Foto: Frank Augstein

Foreløpig grønt lys for brexit-lovforslag

Underhuset ga mandag kveld sin foreløpige godkjenning til det omstridte lovforslaget som strider mot brexitavtalen.

Parlamentsmedlemmene ga grønt lys for forslaget med 340 mot 263 stemmer mandag kveld, og med det ryddet de veien for fire dager med kritisk gjennomgang av lovforslagets tekst i løpet av denne og neste uke. Etter det blir lovforslaget endelig vedtatt eller nedstemt.

Statsminister Boris Johnson sa at lovforslaget er et sikkerhetsnett mot det han hevdet er trusler fra EU om å hindre normal handel mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia.

EU har avvist påstandene som vrøvl og advart Johnson om at han må overholde forpliktelsene han selv fremmet i brexitavtalen i fjor om å fjerne omstridte deler av det nye lovforslaget innen utgangen av september.

Den britiske regjeringen innrømmer at lovforslaget krenker folkeretten, men kaller den en forsikring i tilfelle Storbritannia går ut av EU uten en avtale.

(©NTB)

Relatert