SLUKT AV FLAMMENE: Her sto det en gang et hus. Nå er det bare pipen igjen.
SLUKT AV FLAMMENE: Her sto det en gang et hus. Nå er det bare pipen igjen. Foto: Fredrik Græsvik

– Alt er borte

Det brenner som aldri før på USAs vestkyst. Vinbonde Bob Valette har mistet både gården og barndomshjemmet.

Vinbonde Bob Valette bor i Mill Creek, der ødeleggelsene er overveldende. Flammene har slukt omtrent alt av bygninger i området, som ligger i delstaten Washington. Valette forteller at de hadde en ganske stor gård, med dyr, frukt og vindruer. Alt er borte nå.

GÅRDEN ER BORTE: Vinbonden Bob Valette er blant de mange som har fått eiendommene sine ødelagt i de store brannene som herjer på USAs vestkyst.
GÅRDEN ER BORTE: Vinbonden Bob Valette er blant de mange som har fått eiendommene sine ødelagt i de store brannene som herjer på USAs vestkyst. Foto: Fredrik Græsvik

– Den store brannen utslettet hele gården. Låven er borte. Min bestefars hus oppe på åsen er borte. Hele vingården. Huset der jeg ble født. Alt er borte, sier han til TV 2. Han trøster seg med at restauranten hans unnslapp flammene.

Større og raskere branner

Minst 35 mennesker har omkommet i skogbrannene i de hardest rammede statene California, Oregon og Washington. Brannene er større og sprer seg raskere enn man noen gang har sett tidligere.

PUST I BAKKEN: Brannmannskapene har kjempet mot flammene i flere uker. To millioner hektar, eller 20.000 kvadratkilometer, er svidd av. Arealet tilsvarer omtrent halvparten av Trøndelag, ifølge NTB.
PUST I BAKKEN: Brannmannskapene har kjempet mot flammene i flere uker. To millioner hektar, eller 20.000 kvadratkilometer, er svidd av. Arealet tilsvarer omtrent halvparten av Trøndelag, ifølge NTB. Foto: Fredrik Græsvik

– Vi har et voldsomt antall branner nå, sier Valette, som også er frivillig brannmann.

I snart 50 år har han brukt stadig større deler av året på å bidra til å slukke branner. Både på bakken og som pilot på tankfly. Han sier brannsesongen har blitt lengre og at brannene har blitt vanskeligere å få kontroll over.

– Noe av grunnen er klimaendringene, men mer avgjørende er det at vi ikke får lov til å gjennomføre kontrollerte nedbrenninger slik vi pleide å gjøre, forteller han.

Med kontrollerte branner fikk de ryddet skogen, men det hendte at flammene kom ut av kontroll og da fikk brannvesenet det økonomiske ansvaret. I tillegg bosetter stadig flere seg i brannutsatte områder.

– Folk flytter fra byene og ut på landet i større grad, sier Valette.

Klimaendringene

Klimaendringene har også gjort alt mye tørrere enn før.

– Vi har gjort så store inngrep på Moder Jord. Nå er det på tide å hjelpe henne, sier Bob Valette.

UTBRENT: Mange har mistet alt de eier i brannene, som er de største siden myndighetene begynte å dokumentere omfanget på 1980-tallet.
UTBRENT: Mange har mistet alt de eier i brannene, som er de største siden myndighetene begynte å dokumentere omfanget på 1980-tallet. Foto: Fredrik Græsvik

Over 30.000 brannmenn er satt inn i kampen mot flammene. Meteorologene har advart om at en kort pause med kjøligere vær kan ta slutt mandag, når det igjen blir varmt og tørt, ifølge NTB.

Relatert