FORGIFTET: Tre laboratorier har konkludert med at Alekseij Navalnyj ble forgiftet med Novitsjok.
FORGIFTET: Tre laboratorier har konkludert med at Alekseij Navalnyj ble forgiftet med Novitsjok. Foto: AP/Alexander Zemlianichenko

Putin krever å få se testresultater

President Vladimir Putin vil ha oversendt testresultatene som viste at Aleksej Navalnyj var forgiftet med novitsjok, skriver Reuters.

Prøver analysert ved laboratorier i Frankrike og Sverige bekrefter at den russiske opposisjonslederen ble forgiftet med nervegiften novitsjok.

President Putin stoler likevel ikke på resultatene, og vil ha de oversendt. Han har også, ifølge AFP, i en telefonsamtale avvist overfor Frankrikes president Emmanuel Macron at Navalnyj ble forgiftet av russiske statsagenter.

Et militært tysk laboratorium konkluderte tidlig med at Navalnyj var forgiftet med den militære nervegiften fra sovjettiden.

Den tyske regjeringens talsmann Steffen Seibert opplyste mandag at dette bekreftes av tester som er analysert i Frankrike og Sverige.

PRESIDENT: Vladimir Putin stoler ikke på testresultatene.
PRESIDENT: Vladimir Putin stoler ikke på testresultatene. Foto: Sputnik

Navalnyj ble alvorlig syk under et besøk i Sibir 20. august. Han ble først innlagt på et sykehus i Omsk, men legene der var ikke i stand til å fastslå hva som feilet ham.

Etter internasjonalt press ble han fløyet til Charité-sykehuset i Berlin, der han har vært innlagt siden.

OPCW gransker

Ifølge Seibert har Tyskland sendt prøver til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), som også skal gjennomføre tester.

– Uavhengig av OPCWs undersøkelser har tre laboratorier hver på sin kant bekreftet at det beviselig var en nervegift fra novitsjok-gruppen som forårsaket forgiftningen av Navalnyj, sier Seibert.

Tysklands statsminister Angela Merkel, Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og andre vestlige ledere har krevd at russiske myndigheter «forklarer seg» i saken.

Kreml nekter

Ledelsen i Kreml nekter all kjennskap til forgiftningen av den kjente opposisjonspolitikeren og har etterlyst beviser for at det ble benyttet novitsjok.

– Vi konsulterer nå våre europeiske partnere for å finne ut hva vi skal gjøre videre, sier Seibert.

Navalnyj ble holdt i kunstig koma i én uke på sykehuset i Berlin, men legene opplyste i forrige uke at tilstanden var bedre og at han nå kommuniserer med omverdenen.

Det er uklart om han er påført varige skader som følge av forgiftningen. (©NTB)

Dette er novitsjok:

  • Gjennom blant annet russiske avhoppere etter den kalde krigen er man blitt klar over at nervegiften novitsjok var et svært potent stridsmiddel som russerne utviklet fra midten av 1970-tallet.
  • Sovjetunionen ville ha et kjemisk våpen som ikke kunne oppdages av NATOs varslingsutstyr.
  • Novitsjok omtales som en fjerdegenerasjons nervegift som er flere ganger sterkere enn VX.
  • En dødelig dose av slike stoffer er veldig lav, omtrent som et knappenålshode.
  • Nervegiften ble brukt i attentatet mot Sergej Skripal og hans datter i Salisbury i mars 2018.
  • I november 2019 forbød Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) giften novitsjok, da de oppdaterte listen over forbudte stoffer som omfattes av FN-konvensjonen mot kjemiske våpen.

Relatert