PRESSET: Lukasjenko møter Putin etter massedemonstrasjoner i Hviterussland. Her er presidentene sammen i Sotsji 15. februar, 2019.
PRESSET: Lukasjenko møter Putin etter massedemonstrasjoner i Hviterussland. Her er presidentene sammen i Sotsji 15. februar, 2019. Foto: Sergei Chirikov/REUTERS

Lukasjenko møter Putin etter massedemonstrasjoner

En hardt presset Aleksandr Lukasjenko drar til Russland for å møte president Vladimir Putin etter at over 150.000 hviterussere møtte opp i demonstrasjon mot valget.

Kreml har tidligere opplyst at de to lederne blant annet skal diskutere energi- og handelssamarbeid og «regionale konflikter».

Store demonstrasjoner har pågått i fem uker i Hviterussland mot landets mangeårige president, etter et valg som opposisjonen, med støtte fra EU, har stemplet som ugyldig.

Opposisjonen anklager Lukasjenko, som har sittet ved makten i 26 år, for valgfusk. Siden valget har tusenvis av regimekritikere blitt pågrepet, blant dem flere viktige opposisjonsledere. Flere andre framtredende opposisjonelle har blitt deportert eller tvunget til å forlate landet.

Putin har fulgt nøye med fra sidelinjen, og det ser ikke ut til at Putin ønsker at Lukasjenko skal styrtes fra makten i den tidligere sovjetrepublikken.

Russland har understreket at landet anser Lukasjenkos valgseier som gyldig, og Putin har sagt at russiske styrker er forberedt på å hjelpe til i Hviterussland hvis situasjonen kommer ut av kontroll.

Hardt ut mot demonstrantene

I helgen marsjerte nok en gang titusenvis av mennesker i Minsk med krav om presidentens avgang.

Opp mot 150.000 mennesker deltok i søndagens demonstrasjon, som har fått navnet Heltemarsjen.

Men store politistyrker var utplassert, og videoer og bilder som er delt på sosiale medier, viser maskert opprørspoliti, både i uniform og i sivil, som går hardt til verks og pågriper flere hundre demonstranter.

Det hviterussiske innenriksdepartementet opplyser at over 400 demonstranter ble pågrepet søndag.

Myndighetene hadde på forhånd begrenset tilgangen til internett, og flere metrostasjoner var stengt i et forsøk på å hindre folk i å ta seg til sentrum av hovedstaden.

Politiet hadde også blokkert veier og satt opp piggtråd flere steder for å holde demonstrantene unna. Men til liten nytte. Folk strømmet inn mot sentrum av byen.

Opposisjonsleder i fengsel

Store demonstrasjoner har preget Hviterussland etter det omstridte presidentvalget i landet 9. august der president Aleksandr Lukasjenko fikk over 80 prosent av stemmene. Opposisjonen sier valget var preget av omfattende fusk.

I flere av demonstrasjonene har over hundre tusen mennesker deltatt, og forrige søndag ble over 600 pågrepet av politiet.

Tirsdag ble en av de fremste opposisjonslederne, Maria Kolesnikova, pågrepet etter at hun hadde motsatt seg å bli deportert til Ukraina ved å rive i stykker passet sitt på grensen. Hun sitter nå i et fengsel utenfor Minsk.

Også lørdag var den hviterussiske hovedstaden preget av protester da flere tusen kvinner marsjerte gjennom byens gater. Det ble sammenstøt med politiet, og flere titalls demonstranter ble pågrepet.

Relatert