KRITISERES: Donald Trumps valgkamparrangement bryter smittevernreglene i Nevada.
KRITISERES: Donald Trumps valgkamparrangement bryter smittevernreglene i Nevada. Foto: Jonathan Ernst/REUTERS

Trump refses for valgmøte:
– Hensynsløst og egoistisk

Natt til mandag holdt Donald Trump sitt første innendørs valgkampmøte siden juni. Arrangementet brøt lokale smittevernsregler og stemples som en fornærmelse.

Trumps valgmøte i Hederson, Nevada var republikanerens første innendørs valgkamparrangement på nesten tre måneder. Sist presidentens tilhengere samlet seg innendørs var i Tulsa i juni.

Tulsa-møtet fikk mest oppmerksomhet for sine mange tomme seter, men førte også til en rekke nye smittetilfeller, deriblant blant presidentens ansatte. Den tidligere republikanske presidentkandidaten Hermain Cain døde etter koronasmitte, få uker etter å ha deltatt på arrangementet.

– En fornærmelse

Til tross for at Nevada ikke tillater samlinger på mer enn 50 personer, var det langt flere tilstede i Henderson søndag. Kroppstemperaturen til deltakerne ble kontrollert på vei inn i salen, og publikum ble oppfordret til å bruke munnbind.

Det var få eksempler på godt smittevern i Henderson natt til mandag..
Det var få eksempler på godt smittevern i Henderson natt til mandag.. Foto: Andrew Harnik/AP Photo

Nevadas demokratiske guvernør gikk hardt ut mot arrangementet, og stemplet det som «en fornærmelse».

– Dette er en hensynsløs og egoistisk handling som setter utallige liv i fare, torndet Steve Sisolak i en uttalelse.

Forsvarer arrangementet

Guvernøren kritiserte også Trumps håndtering av koronapandemien, og beskyldte presidenten for å være ute av stand til å ta tøffe avgjørelser.

– Han overlot det til guvernørene og delstatene. Nå har han bestemt at han ikke trenger å følge våre statlige lover. Som vanlig mener han at reglene ikke gjelder for ham, hevdet guvernøren.

Før arrangementet påpekte lokale myndigheter at valgkampmøtet var i strid med Nevadas smittevernregler. Trumps valgkampapparat slo tilbake mot advarslene.

– Hvis du kan demonstrere med titusenvis av mennesker i gatene, spille på et kasino, eller brenne ned små bedrifter i opptøyer, så kan du fredelig samle deg i ytringsfrihetens navn for å lytte til USAs president, sa valgkamp-medarbeider Tim Murtaugh til AP News.

Utelukker ikke Biden-seier

Et flertall av amerikanske velgere er misfornøyde med Trumps håndtering av koronaviruset, som har tatt livet av over 198 000 mennesker. Presidenten har lenge forsøkt å få valgkampen til å fokusere på andre tema, noe som også var tilfellet søndag.

I det timelange arrangementet forsvarte presidenten politiet, og krevde dødsstraff for personer som angriper tjenestemenn. I California kjemper to politibetjenter for livet etter å ha blitt skutt flere ganger lørdag.

Trump gikk også til angrep på sin på sin motstander Joe Biden, som han mener er «uenget til å være president».

Presidenten utelukker derimot ikke at Biden vil gå seirende ut av valget.

– Kanskje han vinner fordi folk ikke liker meg, de liker ikke personligheten min, sa Trump. Publikum svarte med å rope «vi elsker deg».

California neste

Mandag reiser Trump videre til California, hvor han skal diskutere de dødelige skogbrannene med lokale myndigheter. Presidenten mener guvernørene i hardt rammede Washington, Oregon og California må ta på seg noe av skylden for brannene, grunnet dårlig vedlikehold av skogene.

Det får politikerne på vestkysten til å reagere kraftig.

– Dette dreier seg om klimaendringer, og dette er en administrasjon som stikker hodet i sanden, sa Los Angeles' ordfører Eric Garcetti til CNN søndag.

Relatert