VÆRVINNER: Sør-Norge blir den klarere værvinneren den kommende uka og temperaturene kan klatre oppimot 20 grader. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
VÆRVINNER: Sør-Norge blir den klarere værvinneren den kommende uka og temperaturene kan klatre oppimot 20 grader. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix

Meteorologen: – Det er tydelig at vi har kommet til høsten

Meteorologen varsler svært skiftende vær den kommende uken, men det er også håp for finvær.

I helgen var det meldt skikkelig ruskevær med oppimot 400 millimeter med nedbør visse steder. Spesielt i Førde ble det vått, hvor det falt 48,5 millimeter regn lørdag.

– Det har kommet en del regn og det skal forsette søndag kveld, spesielt på Vestlandet, Sørlandet og lengst sør på Østlandet, sier Camilla Antonsen, vakthavende meteorolog i Storm.

– Er det håp om finvær til uken igjen?

– Det vil bli veldig variabelt. At vi har kommet til høsten nå er tydelig, fordi været vil være veldig skiftende. Men det finnes likevel håp for finvær visse steder, sier Antonsen.

Ligger i le

Fra mandag vil det komme svake lavtrykk innover Vestlandet og Midt-Norge. Det bringer med seg skyet vær og noe regn.

De nordlige delene av Vestland fylke vil være mest utsatte for regn, mens Østlandet trolig bare vil få litt spredt regn enkelte steder.

– Østafjells ligger i le, som alltid, så der vil det bli noe lettere vær. Spesielt de to første dagene av uken kan det bli opphold med sol, sier hun.

Onsdag morgen vil et nytt lavtrykk trekke østover gjennom Sør-Norge og inn i Sverige. Samtidig bygger det seg opp et høytrykk i vest.

– Da blir vi liggende midt i mellom. Vi får Nordavind innover Sør-Norge, som vil blåse opp i stiv kuling på utsatte steder. I fjellet kan vinden til og med komme opp i liten storm, sier meteorologen.

Etter en start på uken med mye vekslende vær, forteller meteorologen at det snur på torsdag.

– Da kommer det et høytrykk inn fra vest som roer ned vinden og gir fint vær i stort sett hele Sør-Norge, sier Antonsen.

Lover varme temperaturer

Til tross for skiftende vær, vil temperaturene holde seg relativt stabile. Faktisk vil det bli relativt varmt flere steder i Sør-Norge den kommende uken.

– Temperaturmessig kommer Sør-Norge best ut. Østlandet og Sørlandet får de høyeste temperaturene og her kan det bli opptil 20 grader, sier Antonsen.

Ellers vil temperaturene generelt ligge mellom 15 og 16 grader den kommende uken.

HØST: Til tross for at høsten har gjort sitt inntog, er temperaturene fortsatt relativt høye. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
HØST: Til tross for at høsten har gjort sitt inntog, er temperaturene fortsatt relativt høye. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Det er ikke så ille selv om det kanskje ikke er helt sommervarme, sier meteorologen.

Bygevær

For nordlendingene som klamrer seg til sommeren, har meteorologen mindre lystige nyheter. Mandag og tirsdag fortsetter bygeværet.

– Det vil bli nedbør og sørvestlig kuling i Nordland frem til midten av uken. I Troms og Finnmark derimot vil vinden være litt svakere og nedbøren mer beskjeden, sier meteorologen.

Torsdag vil høytrykksryggen strekke seg nordover til Nordland også, noe som gjør at også de vil kjenne på litt finvær.

– Det vil gi opphold og perioder med sol i Nordland og i deler av Troms og Finnmark. Kystområdene fra Vestfjorden og nordover vil derimot ligge an til å få kuling og litt regn, sier hun.

Kjølig i nord

Mens temperaturene klatrer seg opp mot 20 i Sør-Norge, ligger det at til å bli ganske mye kaldere i Nord-Norge.

– I Troms og Finnmark vil temperaturene gjennomsnittlig ligge mellom åtte og ti grader, sier Antonsen.

Relatert