RUINER: Letemannskap søker etter omkomne i brannruinene i Phoenix, Oregon.
RUINER: Letemannskap søker etter omkomne i brannruinene i Phoenix, Oregon. Foto: Adrees Latif/REUTERS

Dødstallet stiger på vestkysten – søker med hunder etter lik i brannruinene

Fem dager med kraftige skogbranner har lagt tusenvis av hjem i ruiner. Flere personer er fortsatt savnet, og dødstallet forventes å stige de neste dagene.

De voldsomme skogbrannene har ødelagt tusenvis av hjem på USAs vestkyst. Enkelte områder er fullstendig slukt av flammene, og det som bare for noen dager siden var mindre samfunn er nå bare aske og ruiner.

Etterlenget hjelp

31 mennesker er bekreftet omkommet siden august, men dødstallet er sannsynligvis høyere. Etter fire dager med kraftig vind og høye temperaturer, spilte værgudene på lag med brannmannskapene lørdag.

Lavere temperaturer og fuktigere luft bidro til å dempe flammene noe. Brannene har allerede svidd av tusenvis av bygninger og 40.000 har måttet flykte fra hjemmene sine i Oregon alene, skriver AP News.

Innbyggerne i Oregon forsøker å ta opp kampen mot flammene.
Innbyggerne i Oregon forsøker å ta opp kampen mot flammene. Foto: John Locher/AP Photo

Frykter massedød

Letemannskaper søker med hunder etter omkomne i nedbrente nabolag i delstaten. Den siste uken har minst seks mennesker mistet livet i delstaten, men guvernør Kate Brown sier at flere titalls personer fortsatt er savnet. Hun frykter en «massedød» de neste dagene.

– Hva blir det neste? Det har vært demonstrasjoner, koronapandemien, nå skogbrannene. Hva annet kan gå galt? spør Danielle Oliver, som bor i brannrammede Happy Valley.

Trump på besøk

Lenger sør, i California, kjempet brannmannskapene mot 28 store skogbranner, skriver Reuters. Også her bidro værforholdene i kampen mot flammene.

Mandag får myndighetene i California besøk av president Donald Trump. Presidenten mener guvernørene på vestkysten på ta på seg noe av skylden for brannene, grunnet dårlig vedlikehold av skogene i delstatene.

40.000 innbyggere har så langt måtte evakuere hjemmene sine i Oregon.
40.000 innbyggere har så langt måtte evakuere hjemmene sine i Oregon. Foto: Adrees Latif/REUTERS

Californias demokratiske guvernør Gary Newsom har en annen forklaring.

– Debatten om klimaforandringer er over. Bare kom til California. Se det med egne øyne, sier Newsom.

Demokratene har kritisert den republikanske presidenten for å ignorere den dødelige brannen. Lørdag antydet borgermesteren i Los Angeles, Eric Garcetti, at presidenten er uinteressert i å hjelpe demokratiske delstater.

– Det er en klar følelse av denne administrasjonen forskjellsbehandler, med tanke på reaksjonstid og oppmerksomhet, etter hvordan folk stemmer, sier Garcetti til New York Times. California, Oregon og Washington stemte alle på Hillary Clinton i 2016.

Verdens verste luftkvalitet

I snart en uke har voldsomme skogbranner herjet over hele vestkysten. Himmelen er full av svart røyk og aske, og luftkvaliteten er så dårlig at innbyggerne tvinges til å holde seg innendørs.

Den lille byen Paradise i California har nå verdens verste luftkvalitet. Luftkvalitetsindeksen, som vanligvis måles fra 0 til 500, plasserer nå den lille byen på 592. Alt over 300 regnes som svært farlig.

Sent lørdag kveld lokal tid ble ytterligere tre personer funnet omkommet i et utbrent område nord i California. Dermed har 22 mennesker omkommet i de enorme skogbrannene i delstaten. 13 mennesker er fremdeles savnet.

Relatert